Vormsilased, kes tahavad tööd teha ning suvel teenida, on vallavanema väite pärast nördinud. Vaatamata vallavalitsuse loidusele turismi arendamisel on saarel nii pansionaate kui ka söögi- ja joogikohti.

Paraku tuleb nende pidajail aga isegi nädalavahetustel suuresti jõude istuda, sest praamigraafik on sel suvel hõredam kui eales varem. Nädalavahetusel tehakse saarele vaid kolm reisi: laupäeva ja pühapäeva hommikul ning pühapäeva õhtul.

Möödunud pühapäeva hommikune väike Vormsi praam oli pooltühi. Pooled sõitjatest olid praegused või endised vormsilased. õhtune suur Hiiumaa praam tuli täis ning peaaegu kõik nädalavahetusel saart külastanud said üksteist üle vaadata.

Sviby sadamas pole lihtsatki kaarti, mille järgi teekonda täpsustada. Tõelise visiitkaardina ootas sadamakülas hoopis Laurase talu pood. Perenaine Maris Rinnak tuli poetuppa unisena, sest oli kella kaheni öösel leiba küpsetanud. Ta kurtis, et leivategu ebaõnnestus. Külalistele on tal sel hommikul pakkuda talusepikut, tummist hapupiima ja eelmisel õhtul küpsetatud rabarberikooki.

"Kui tööd teha, siis tasub iga asi end ära," väitis Maie Altmäe, kes peab mitmendat suve Suuremõisa pansionaati. "Möödunud suve nelja kuu täituvus oli meil 30 protsenti. Baar ja toitlustamine peavad muidugi ka olema," rääkis nõia kalduvustega Altmäe.

Sõitke saarel kaheksat

Suuremad vaatamisväärsused on Vormsil 700-aastane kirik ja ratasriste täis surnuaed saare "pealinnas" Hullos. Suurtest kividest, metsikust loodusest ning vanade rootslaste ehitatud rootsipunaste majadega külakestest kõnelemata.

Paruni kivi leidsime üles, aga teised kivid jäid avastamata, kurtsid tallinlased. Keset metsa asuva korallrifi oli külamees innukatele võõrastele lõpuks kätte näidanud, sest umbekasvanud metsateede seast on võõral võimatu õiget teeotsa kätte saada. "Kahest päevast jäi väheks, tuleb tagasi tulla," on sapikuomanikud kindlad.

Lihtsate viitade ülespanek ei ole nii kulukas ja töömahukas nagu vallamajas väidetakse, on turistidega tegelejad veendunud. Nende arvates võiks sellega toime saada ka töötud, kellest saarel puudus pole.

Vormsile saab tiiru peale teha mööda kaheksana looklevat teed. ühepäevase jalgrattamatka jaoks on paras läbi sõita üks pool kaheksast. Kui metsateede kaart oleks ning sildid näitaksid, kuhu läbi metsa jõuab, ei tuleks kõrvulukustavat linnulaulu täis matkaradadest puudust.

Liivane rand on Vormsil ainult Rumpo poolsaarel, mis on üks asustatumaid ning tuntumaid paiku saarel. Sel samblike kaitsealal pole suvitajatest puudust.

Kolmesaja elanikuga Vormsil ringi sõites ei pruugi pika päeva jooksul kohata peale üksikute pansioniomanike ning suvevõõraste ühtegi tõelist vormsilast ega karjamaal rohtu söövat kodulooma. "Näe, elus lammas!" võib turist siira üllatusega hüüda. Saare ainukese hobuse nägemine oleks sama suur ime nagu nelja lehega ristikheina leidmine.

Lehmapidamisel võiks Vormsis mõte olla, sest põhjalikult remonditud meiereis valmistaval juustul on Soome laevadel kindel turg. Osa piima tuleb aga mandrilt vedada.

Maareform eelistas rootslasi

Käegalöömismeeleolude üheks põhjuseks peavad vormsilased maareformi. Saare endised asukad eestirootslased on peaaegu kogu maa tagasi võtnud ning praegused elanikud tulevikuväljavaateist ilma jätnud.

Kõrvaltvaatajad Vormsi tulevikus ei kahtle, sest niisugune puutumatu suvituskoht lihtsalt läheb mõne aasta pärast hinda. Suvevõõrad ennustavad rootslaste ekspansiooni.

Seni on saar inimhordidest puutumata. Praamigraafiku ebamugavust trotsides tasuks saarele tuur peale teha ja vallavanemale tõestada, et Vormsile jäetakse rohkem kui viis krooni. Ainuüksi kuus jalgrattamatkal haapsallast jätsid igaüks saarele üle 40 krooni. Oleks võinud rohkemgi kulutada, kui saareeksootikat rohkem oleks pakutud.

ANNELI AMMAS