Keskkonnainspektsiooni valvetelefonile tuli 23. juuli keskööl teade, et Rakke vallas püütakse vähki. Inspektorid suundusid teadet kontrollima ning tabasid kaks röövpüüdjat koos saagiga siis, kui need olid veekogu äärest juba lahkumas. Kurikaelteks osutusid Tallinnast ja Ida-Virumaalt pärit noormehed, teatas keskkonnainspektsioon.

„Esialgu noormehed eitasid vähkide püüki ja seletasid, et püüdsid lihtsalt spinninguga kala, kuid sõiduauto läbivaatusel leiti istmete vahele peidetud vähke täis kilekott,“ ütles Ida regiooni peainspektor-nõunik Uno Luht.

Püütud vähid olid veel elus ning lasti veekogusse tagasi.

Meeste vastu algatati väärteomenetlus. Trahv ebaseadusliku vähipüügi eest võib olla kuni 18 000 krooni. Vähipüüdjaid võib ees oodata ka keskkonnakahju hüvitamine, mille suurus on 150 krooni iga ebaseaduslikult püütud vähi eest.

Eestis on vähipüügile seatud piirangud, mille kohaselt tohib tänavu vähki püüda vaid augustikuus Harju, Jõgeva, Põlva, Tartu, Valga, Viljandi ja Võru maakonnas ning selleks peab püüdjal olema vastav luba. Lääne-Virumaal on sel aastal nagu ka mitmel varasemal aastal vähipüük keelatud.