•• Vene relvajõudude sõjamemoriaali keskuse juht kindralmajor Aleksandr Kirillin teatas uudisteagentuurile, et Tallinnas Tõnismäel on Tallinna hõivamisel septembris 1944 langenud 13 Nõukogude sõjaväelase säilmed. Kokku on Tallinna maetud 891 langenud Nõukogude sõja-

väelast. Kirillini sõnul asub praegu Eesti territooriumil 265 sõjamemoriaali, kus puhkavad 168 855 Nõukogude sõjaväelase põrmud. “Vastavalt Genfi konventsioonile võib välisriigi armee sõdurite sõjahaudade kohti muuta ainult selle riigi loal, millele need memoriaalobjektid kuuluvad, vastasel juhul rikutakse jämedalt rahvusvahelist õigust,” ütles Kirillin.

Vene föderatsiooninõukogu esimees Sergei Mironov teatas, et parlamendi ülemkoda reageerib “riigikogulaste otsusele võtta maha pronkssõdur ja matta ümber Nõukogude sõdurite säilmed”.

“Me ei saa vaikida ja teha nägu, nagu midagi ei toimuks. Riigikogulaste tegevus on Eestile häbiks,” ütles Mironov. Tema sõnul peaks Euroopa riigid ning Euroopa Parlament pöörama oma tähelepanu Eestile seoses inimõiguste rikkumisega, sest kõnealusel juhul on tegemist just inimõiguste rikkumisega. “Meie Eestis asuvad kodanikud on seatud alandavasse olukorda,” lisas Mironov.