MTÜ Eesti interneti kogukond (EIK) hakkab pidama läbirääkimisi 5,6 miljoni veebilehe päästmiseks, teatas MTÜ täna suurejooneliselt. Kogukonna eesmärk on paluda Eesti interneti sihtasutuselt endale hallata pri.ee domeenid, pakkudes seda registreerijatele tasuta. „Pri.ee domeenide all on Google’i otsingu järgi 5,7 miljonit interneti lehekülge. Suur hulk neil lehekülgedel leiduvast informatsioonist ja loomingust läheks 5. veebruaril kaduma, kui pri.ee domeenid jääksid tasuliseks,” teatas EIK.

Kui läbirääkimiste lõpus jõutakse kokkuleppele, et pri.ee-d hakkab haldama Eesti interneti kogukond, saavad eraisikud registreerida edaspidi tasuta pri.ee domeene. „EIS-i haldusse jäädes oleks pri.ee domeenide hind sarnaselt teiste .ee domeenidega koos käibemaksuga 21,84 eurot aastas. Sellele lisanduvad teise taseme registripidajate tasud,” kirjutas MTÜ.

EIK-i juhatuse liikme Elver Loho andmetel on praegustest ligikaudu 12 600 pri.ee domeenist nõustunud vastava teenuse eest maksma vaid umbes 200. „Sihtasutuse praeguse kava järgi kaoksid ümberregistreerimata 12 400 pri.ee domeeni internetist 5. veebruaril. See tähendab, et praegu internetis kättesaadavatest ligikaudu 5,7 miljonist pri.ee-domeenidel asuvatest lehekülgedest kaoks ühe päevaga 98%. See ei ole meile vastuvõetav,” tõdes Loho.

MTÜ ei esinda kõiki domeeniomanikke

EIS-i juhatuse esimehe Marek-Andres Kautsi sõnul on sihtasutus valmis igasugusteks ettepanekuteks, kuid väga suurt usku tal MTÜ töösse ei ole. Esiteks esindab MTÜ vaid väikest osa pri.ee domeenide omanikest, teiseks pole vastasutatud MTÜ-l ka sihtasutusele sarnaseid turvameetmeid ning samuti pole kindlustatud, et kogukond varsti ei lagune.

„Erinevad kogukonna esindajad teevad meile pidevalt ettepanekuid ja nende ära kuulamine ning erinevate huvide vahel kompromisside leidmine on üks meie töö osa. Siin peame käituma vastavalt kasutajate ootustele, praeguse seisuga on registreeritud 48 500 domeeni. Rääkides MTÜ-st Eesti Interneti Kogukond, siis sellel on liikmeid 30 ümber. Pri.ee domeen on koguaeg olnud võrdsustatud tippdomeeniga,” selgitas Kauts. „Nende registreerijatel on õigustatud ootus, et nende domeeni senine staatus säilib ja neid hallatakse samal tasemel, nagu kõiki tippdomeene. Meil on turvaline, hajutatud struktuur, mille sarnast teist Eestis täna ei ole.”

MTÜ-l pole Kautsi andmetel ise võimalust domeene hallata ja ilmselt peavad nad teenust sisse ostma. „Pri.ee domeeni haldamine peab olema samal tasemel, sealhulgas turvalisuse tasemel, mis täna on .ee domeen. Teine asi on MTÜ ise, mis on asutatud kuu või paar tagasi. See peab esmalt näitama, et on pika aja jooksul jätkusuutlik ja kasutajatele usaldusväärne partner, on ressursse ja tagatud on finantsläbipaistvus,” sõnas Kauts.

„Seda kõike on vaja tõestada, et saaksime kaaluda pri.ee domeenide haldamise usaldamist kellegi teise kätte. Täna on Eesti Interneti SA nõukoguotsustanud, et pri.ee domeeni hallatakse samadele põhimõtete järgi mis .ee-gi,” lisas Kauts.

Eesti Interneti SA kuueliikmeliset nõukogust poole nimetab ITL erinevate internetikogukonna esindajate hulgast ja poole riik. Juurotsused võetakse vastu konsensuse alusel, nõukogu liikmed internetikogokonna esindajate poolt on Avo Ots, Erki Urva ja Taavi Talvik ning riigiesindajad on Maria Värton, Jaak Anton ja Jaanus Tehver.