Loteriipiletita lotovõit

Aasta tagasi maailmas levima hakanud ja ohvritele meili teel 400 000 kuni miljoni USA dollari suurust lotovõitu pakkuva pettuse õnge on tema sõnul läinud Eesti elanikke igast vanusest ja igalt erialalt.

“Üks kannatanu on näiteks nooremapoolne mees, kes sageli internetis surfab,” ütles politseinik. “Ometi langes ta kelmide ohvriks. Inimesed ei suuda õigel hetkel endale teadvustada, et kui nad kuskil lotot mänginud pole, siis pole neil ka võimalust võita.”

Pakuvad aktsiaid müüa

Mitu kannatanut keeldus viimse hetkeni uskumast, et langesid pettuse ohvriks, ja palusid politseile tehtud avalduses abi neile kuuluva lotovõidu kättesaamiseks. “Petturid ei ole rumalad inimesed. Sageli tegutsevad nad riikides, kus väljapetetud rahasumma ei ole piisav kahju, algatamaks kriminaalasja,” lausus Rudakov. Lotopetturite “ettemaksu” suurus kõigub Rudakovi sõnul 2000 eurost 3000 dollarini.

Teises levinumas petuskeemis pakutakse inimestele tasuta reise kuskile Lõuna-Ameerikasse. “Kui inimene helistab reisi lubanud firmasse, siis räägitakse temaga väga pikalt, uuritakse hobisid ja muud sellist,” rääkis vaneminspektor. “Asja mõte on selles, et telefonikõne on tasuline ja lõpuks on inimene igal juhul paar tuhat krooni vaesem.”

Samuti hoiatab politsei investeerimispetiste eest, sest hiljuti pöördus abi saamiseks politseisse üks Eesti ärimees, kes enne suurinvesteeringut soovis teada, kas tasub usaldada end Jaapani ettevõttena esitlenud

firmat. “Investoreid üldiselt ikka telefoni teel ei otsita,” lausus Rudakov.

Veel praegugi leiavad ohvreid juba kümmekond aastat tagasi kurikuulsaks saanud nn Nigeeria kirjad. “Hiljuti pöördus meie poole naine, kes andis 20 000 krooni ühele nn Aafrika ärimehele, kes vajas finantsabi poja Euroopasse toomiseks,” rääkis Rudakov. “Naine uskus abipaluja juttu, et Aafrikast naastes on tal taskud raha täis.”

Ülemkomissar Lenno Reimandi kinnitusel kasutavad petturid raha kättesaamiseks maailmas levinud Western Unioni rahakontoreid, kust on raha väljavõtjat raske tuvastada. Rahvusvahelised internetipettused on sagenenud just viimasel ajal, keskkriminaalpolitseiga võtab igal nädalal ühendust mitu inimest. Veel aasta tagasi valitses selles osas vaikus.

Enim levinud petuskeemid

• “Nigeeria kiri“ – kõige levinum pettus. E-posti kaudu saadetakse kiri pealkirjaga “CONFIDENTIAL“, “PERSONAL“ või “YOUR EYES ONLY“.

• Kirjas räägitakse, et kusagil Aafrikas toimus revolutsioon ja ripakile jäi suur kapital – raha, kuld, aktsiad jne. Inimesele lubatakse kapitalist anda 10–30%, kui ta aitab selle maalt välja sahkerdada või legaliseerida. Esmalt palutakse ohvrilt raha dokumentide vormistamiseks, altkäemaksu andmiseks jne. Kirja autor kaob, kui ohver on ülekande teinud.

• “Loterii“ – levib nii internetis kui ka posti teel. Teatakse, et inimene on võitnud loteriiga suure summa, kuid raha kättesaamiseks peab “loteriikorraldajale“ ettemaksu tegema, sest võit on vaja vormistada ja riigilõiv maksta. Lubatud võitu ohver ei näe.

• “Reisipakkumine“ – veebilehele pannakse reklaam, mis teatab, et lehekülge vaatav inimene on võitnud. Reklaam suunab ohvri edasi järgmisele lehele, kus võitjale pakutakse tasuta reisi ja palutakse helistada. Telefonid on tasulised ja firma esindajad räägivad ohvriga võimalikult kaua. Lubatud tasuta reisi eest palutakse maksta transpordikuludeks 1000–3000 USA dollarit. Sellise raha eest saaks säärase reisi ka reisibüroost tellida.

• “Finantspüramiid“ – vana petuskeem, mis praegu levib interneti teel. Kasutatakse tööbörse või tööga seotud kuulutustelehti. Pakutakse suurt tulu, kuid alguses on vaja tasuda “osamaks“ (näiteks mingi tööriista hind). Pärast seda on ta “mängus“ osaleja, kes peab leidma veel “osalejaid“.

• Kui ta on leidnud nõutud arvu järgmisi ohvreid, tõuseb ta püramiidi järgmisele astmele. Iga järgnev liituja kergitab teda kuni püramiidi tipuni, kus ta saab suure rahasumma. Tavaliselt katkeb kett kohe alguses.

• “Investeering“ – uus skeem. Petturid võtavad interneti kaudu või telefonitsi ühendust ohvriga, kellele pakutakse võimalust investeerida mõnel eksootilisel maal tegutsevasse firmasse.

• Räägitakse, et firma vajab küll hädasti raha, kuid ettevõte on sõlmimas suurepärast lepingut Ameerika firmaga või rakendamas uut tehnoloogiat. Lubatakse, et investor teenib suuri dividende. Ohvriga suhtlevad kurjategijad käituvad väga viisakalt, jättes mulje, et tegu on soliidse firmaga. “Firma” kaob, kui ohver teeb ülekande.

Allikas: politsei