Videojagamiskeskkonnas YouTube levitatava videoklipi autoriks on märgitud kasutaja Sampolit Film. Autor või autorid tutvustavad ennast oma kodulehel kui new-age’i dokumentaalfilmide, aga ka turismivideote tegijaid.

Üksnes elektronposti vahendusel suhtlema nõustunud autorid keeldusid internetis ligi 2500 korral vaadatud klippi kommenteerimast, põhjendades seda viimastel nädalatel levinud pahatahtliku valeinformatsiooniga ja kahtlase taustaga teooriatega. “Keeldume kahjuks igasugustest kommentaaridest selle video kohta,” lausus oma nime mitte avaldanud ja Sampolit Film nime all esinev isik.

Faktilised eksimused

Video Eesti kaitseväest on varustatud ingliskeelsete subtiitritega, mis kirjeldavad eri väeliike. Kohati vigases ingliskeelses tekstis leidub ka faktivigu. Kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko sõnul pole kaitsejõudude koosseisus videos mainitud K-komandot, ka puuduvad Eestil Gruusias sõjalised nõuandjad. Mikko kinnitusel pole kaitseväel ja kaitseministeeriumil videoga mingit seost.

Enim vaadatud Sampolit Filmi klipp YouTube’i keskkonnas on enam kui 30 000 vaatajaga video “Germania”. Tegu on fiktsiooniga sellest, kuidas oleks ajalugu läinud, kui Normandia dessant oleks ebaõnnestunud ja Saksamaa oleks sõja võitnud. 

Videoklippi vaata siit.