Väi­ke vä­lis- ja kait­se­mi­nis­tee­riu­mi amet­ni­ke de­le­gat­sioon alus-tab neil päe­vil Iraa­gis kõne­lu­si Ees­ti ja Iraa­gi le­pin­gu üle, mis peaks sä­tes­ta­ma Ees­ti sõdu­ri­te Iraa­gis vii­bi­mi­se alu­sed, kor­ra ning täh­ta­ja. Sa­mal ajal maad­leb rii­gi­ko­gu prob­lee­mi­ga, kui­das ja mis tin­gi­mus­tel võiks mis­sioo­ni lä­he­ta­mi­seks va­ja­lik­ku man­daa­ti pi­ken­da­da. Ei­le al­gas par­la­men­di sel­le aas­ta vii­ma­ne töö-nä­dal, mis tä­hen­dab, et pi­ken­da­mi­se­ga on kii­re.

Va­lit­sus esi­tas rii­gi­ko­gu­le det­semb­ri al­gu­ses eelnõu, kus mis­sioo­ni jät­ka­mi­se alu­seks oli mär­gi­tud Iraa­gi va­lit­su­se esi­ta­tav kut­se. Kuid eil­se­ni pol­nud Bag­da­dist do­ku­men­ti peal­kir­ja­ga „Kut­se mis­sioo­ni jät­ka­mi­sek­s” saa­bu­nud. Sel­le ase­mel tea­tas vä­lis­mi­nis­ter Ur­mas Paet eel­mi­sel nä­da­lal rii­gi­ko­gus, et va­lit­sus peab Iraa­gi soo­vi­de väl­jen­du­seks seal­se rah­vus­li­ku jul­geo­le­kunõuni­ku Mo­waf­fak al-Ru­baie 13. no­vemb­ri kir­ja. „See on Iraa­gi sel­ge po­lii­ti­li­se tah­te väl­jen­dus,” tea­tas Paet.

Riigikogu tegutseb

Kir­jas on selgelt öel­dud, et „pä­ri­s” kut­se saa­bub hil­jem. Iraa­gi rah­vus­lik jul­geo­le­kunõunik tea­tab seal, et Bag­dad hin­dab Ees­ti se­nist pa­nust ja pi­ken­dab Ees­ti kut­set jääda Iraaki ka pä­rast sel­le aas­ta lõppu. Kuid teeb sa­mas täht­sa täien­du­se, et lä­he­mal ajal saa­dab Iraa­gi va­lit­sus de­tail­se­ma si­su­ga kut­se, mida kuu aja jook­sul saa­bu­nud pole.

Kir­ja si­su kir­jel­dus vas­tab po­lii­ti­ku­te ja amet­ni­ke poolt rää­gi­tu­le. Pea­mi­nis­ter And­rus An­si­pi­le saa­bu­nud kir­ja rii­gi­kant­se­lei ei ava­li­kus­ta, vii­da­tes rii­ki­de­va­he­li­se kir­ja­va­he­tu­se ta­vapä­ra­se­le kon­fi­dent­siaal­su­se­le. Sa­la­ja­sel alu­sel põhi­nev man­daa­di pi­ken­da­mi­ne oleks era­kord­ne samm, ku­na se­ni viibisid Ees­ti sõdu­ri­d Iraa­gis täiesti avaliku ÜRO jul­geo­le­kunõuko­gu man­daadiga.

Hu­vi­ta­val kom­bel ei ka­vat­se rii­gi­ko­gu va­lit­su­sel sel­li­se mis­sioo­ni pi­ken­du­se­ga pää­se­da las­ta. Rii­gi­kait­se­ko­mis­jo­ni esi­mees Ma­ti Raid­ma täien­das ei­le man­daa­di teks­ti ja li­sas pi­ken­du­se keh­ti­ma hak­ka­mi­se tin­gi­mu­se­na vä­ge­de staa­tust kä­sit­le­va le­pin­gu sõlmi­mi­se klaus­li. Raid­ma ütles ei­le Päe­va­le­he­le, et ta te­gi se­da iga­su­gu­se, rii­gi­ko­gus ju­ba ka tek­ki­nud mit­me­ti tõlgen­da­mi­se võima­lu­se väl­ti­mi­seks.

See tä­hen­dab, et ise­gi man­daa­di pi­ken­da­mi­se pu­hul ei saa Ees­ti kait­sev­äe­la­sed järg­mi­sel aas­tal Iraa­gis jät­ka­ta en­ne ka­he­pool­se le­pin­gu sõlmi­mist. Vä­lis­mi­nis­tee­riu­mis loo­de­tak­se, et ko­he al­ga­vad kõne­lu­sed võik­sid le­pin­gu tuua en­ne aas­ta lõppu. „Kuid ar­ves­ta­da tu­leb võima­lu­se­ga, et lä­birää­ki­mi­sed kes­ta­vad kauem,” nen­tis mi­nis­tee­riu­mi pres­sie­sin­da­ja Kers­ti Lu­ha. Sa­mal ajal keel­dus ta val­gus­ta­mast le­pin­gu võima­lik­ku si­su. „Et prot­sess on al­les al­gu­ses ja lä­birää­ki­mi­sed lep­pe sõlmi­mi­seks po­le veel ala­nud, on lep­pe si­su de­tai­li­dest prae­gu va­ra rää­ki­da. Rah­vus­va­he­li­se ta­va ko­ha­selt ei ava­li­kus­ta­ta sõlmi­ma­ta le­pin­gu­te si­su ning le­pin­gu väl­jatöö­ta­mi­se do­ku­men­did on kon­fi­dent­siaal­sed,” tea­tas Lu­ha.

Te­ge­li­kult tun­nis­ta­vad pal­jud, et sel­get et­te­ku­ju­tust, mi­da iraak­la­sed meie amet­ni­ke­le väl­ja pa­ku­vad, ei ole­gi. Näi­teks ava­li­kus­tas eil­ne Bri­ti aja­leht The Ti­mes väi­de­ta­valt Iraa­gi va­lit­su­sest lek­ki­nud in­fo, mil­le jär­gi Ees­ti mis­sioon peab lõppe­ma järg­mi­se aas­ta mai lõpuks. Väl­jaan­ne tsi­tee­ris Iraa­gi töös­tus­mi­nist­rit Faw­zi Ha­ri­rit, kel­le sõnul po­le­vat teis­te rii­ki­de­ga enam lühi­ke­se al­lesjää­nud aja tõttu võima­lik USA-ga sar­nast le­pin­gut sõlmi­da.

Ees­ti mis­sioo­ni liikmed naa­sevad varsti Iraa­gist jõulu­puh­ku­se­le. Mil­lal ja kas üld­se kee­gi veel Iraa­ki täis­pik­ku­ses mis­sioo­ni­le lä­heb, po­le senini sel­ge.

Leping võib tuua lisasekeldusi

•• Eesti võim loodab piirduda valitsustevahelise lepingu sõlmimisega, mis säästaks aega, võrreldes riikidevahelise lepinguga, mis tuleks omakorda veel riigikogus heaks kiita.

•• „Eesti ja Iraagi valitsuse vahel sõlmitakse leping. See, kas leping vajab ka ratifitseerimist riigikogus, selgub läbirääkimiste käigus,” teatas välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha. Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma nentis samuti, et sõltuvalt sisust on riigikogu valmis seda ka ratifitseerima. Kuid komisjoni aseesimees Kadri Simson arvas, et sõjalisi kohustusi võttev leping tuleb igal juhul riigikogus hääletusele panna. Paraku ei oska keegi veel öelda, kas leping tehakse avalikuks.