"Kommunismiohvrite memoriaali avamine üleeile Ameerika ühendriikide pealinnas Washingtonis toob tahes-tahtmata meelde Eesti pealinna Tallinna, kus kommunistide poolt tapetud, piinatud ja küüditatud Eesti elanikke ei meenuta miski peale Okupatsioonimuuseumi," lausus IRL fraktsiooni liige Lagle Parek. "Samas avas eestlastega sarnaselt kannatanud tšehhi rahvas oma pealinnas Prahas kommunismiohvrite mälestusmärgi juba mais 2002."


Parek osundas paavst Benedictus XVI sõnadele, kes on öelnud, et kommunismi tekitatud tõeline katastroof seisneb inimhingede massilises kalestamises ja ühiskondade moraalse teadvuse hävitamises. "Seega ei tähendaks kommunismiohvrite memoriaal Tallinnas mitte ainult kohta, kuhu kannatanute mälestuseks lilli asetada, vaid ka paika, kus üritada mõelda, mis ja miks on juhtunud ning mida ette võtta, et ajalugu ei korduks," sõnas Parek.

IRL eelnõus nähakse ette, et memoriaalile väärikaima asukoha leidmiseks kutsub Tallinna linnavolikogu esimees kokku ümarlaua, kuhu on oodatud presidendi kantselei, valitsuse, linnavolikogu kõigi fraktsioonide, Tallinna linnavalitsuse, kommunismiohvrite ühenduste ja loomeliitude esindajad. Samade institutsioonide esindajate osavõtul valitakse välja parim arhitektuurne ja kunstiline lahendus. Lõplik sõna memoriaali asupaiga ja lahenduse üle jääks Tallinna linnavolikogule.