Eile kogunenud Isamaaja ja Res Publica Liidu eestseisus otsustas pühapäeval kogunevale erakonna volikogule esitada ministrikandidaatidena Juhan Partsi, Tõnis Lukase, Helir-Valdor Seederi, Jaak Aaviksoo ja Vallo Reimaa.

Suurimaks üllatuseks on avalikkusele täiesti tundmatu Vallo Reimaa võimalik asumine regionaal- ja avaliku halduse ministriks. Samuti mõjub üllatavana ka Tartu ülikooli endise rektori Jaak Aaviksoo asumine kaitseministriks. Eilse ühendpartei eestseisuse otsuse kohaselt esitatakse volikogule kinnitamiseks ka ekspeaminister Juhan Partsi kandidatuur majandus- ja kommunikatsiooniministri kohale. Tõnis Lukasest saab volikogu heakskiidul haridus- ja teadusminister ning Helir-Valdor Seederist põllumajandusminister.

Erakonna peasekretär Margus Tsahkna sõnul sündis otsus tunde kestnud arutelu käigus ning igale ministriportfellile kandideeris mitu kandidaati. “Meie erakonna inimestest saaks moodustada mitu valitsust, kuid praeguses olukorras otsustas juhatus volikogule esitada need nimed”, selgitas Tsahkna.

Vallo Reimaa ministrikandidatuur seati Tsahkna sõnul üles aga seepärast, et tegemist on nii Eesti kui ka maailmakogemusega regionaal- ja avaliku halduse poliitikat tundva inimesega. “Ta on lisaks pärit Ida-Virumaalt, mis tuleb selle valdkonna ministrile vaid kasuks,” lisas Tsahkna. Lisaks Jõhvi gümnaasiumi direktori ametile juhatab Reimaa ka Jõhvi volikogu.

Sotside kandidaadid teadmata

Isamaa ja Res Publica Liidu kaasesimehe Taavi Veskimägi sõnul ei ole tal au Reimaad isiklikult tunda. Veskimägi soovis ka ise saada majandus- ja kommunikatsiooniministriks. “Kuid sügisel väljakujunenud jõujooned erakonna sees otsustasid teisiti,” lisas Veskimägi.

Ainsana on uue võimukoalitsiooni erakondadest oma ministrikandidaadid jätnud praeguseks avalikustamata Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Meedia on spekuleerinud, et rahandusministriks saab erakonna esimees Ivari Padar ja portfellita rahvastikuministriks ärinaine Urve Palo. Tõenäoliselt pole aga ajakirjandus suutnud aimata uue siseministri nime.

Paari päeva eest siseministri toolile pakutud Hannes Rumm teatas eile, et kõik jutud temast kui uuest ministrist on spekulatsioon, mingit tõepõhja neil all ei ole.

Sotside ministrikandidaadid peaksid selguma pühapäeva õhtuks. Erakonnal tuleb ära jagada sise-, rahandus- ja rahvastikuministri kohad.

Reformierakonna esimees Andrus Ansip tutvustas avalikkusele üleeile oma erakonna ministreid. Lisaks temale kui uue valitsuse peaministrile on valitsuses Urmas Paet välisministriks, Rein Lang justiitsministriks, Maret Maripuu sotsiaalministriks, Laine Jänes kultuuriministriks ja keskkonnaministriks Jaanus Tamkivi. Uus valitsus annab ametivande tõenäoliselt tuleval nädalal.

Laar tahab saada IRL-i juhiks

•• Isamaa ja Res Publica Liidu liider Mart Laar otsustas loobuda valitsusse minemisest ning kandideerida erakonna esimehe kohale.

•• “Isamaa ja Res Publica Liit vajab oma juhilt täit pühendumist, et saavutada järgmistel valimistel valimisvõit. Seetõttu loobun ka kõikidele teistele ministripositsioonidele kandideerimisest ning kandideerin üldkogul erakonna esimehe kohale,” kirjutas Mart Laar neljapäeval erakonnakaaslastele.

•• Loodavas valitsuses välisministri kandidaadiks peetud Mart Laar nimetas lõppenud koalitsiooniläbirääkimiste protsessi väga pingeliseks.

•• “Meie eestseisuse selge esimene eelistus loodavas valitsuses oli välisministriportfell. Otsustasime aga koalitsiooni stabiilsuse huvides teha riigimeheliku kompromissi – me loobusime pingeid tekitanud portfellist,” tõdes Laar.

•• IRL-i on alates möödunud aasta kevadest ametlikult juhtinud kaks kaasesimeest: Res Publica endine juht Taavi Veskimägi ja Tõnis Lukas.