Nii KE kui IRL fraktsioon olid andnud 21. juunil volikogu menetlusse eelnõu, mille eesmärgiks oli taastada rahvasuus Tondipoiste ausambaks kutsutud mälestusmärk neljale sõjakooli kadetile, kes hukkusid 1924. aasta 1. detsembri riigipöördekatse käigus.

Enne linnavolikogu tänast istungit otsustasid mõlemad fraktsioonid oma eelnõu tagasi võtta ja tulla välja samasisulise ühise algatusega, vahendab Tallinna pressiteenistus.

Monument Aleksander Tombergile, August Udrasele, Arnold Allebrasele ja Aleksander Tederile, mis püstitati Tondile 1928. aastal kujur Amandus Adamsoni kavandi järgi, oli üks võimsamaid mälestusmärke Eestis. Samba vundamendi läbimõõt oli 20 meetrit, mullakünka kõrgus kuus ja graniidist posti kõrgus üle kaheksa meetri. Mälestusmärk kujutas kadetti, kes hoiab põlvel oma haavatud sõpra. Okupatsioonivõim hävitas monumendi 1941. aastal.

Alates 1990. aastatest, mil Eesti Riigikaitse Akadeemia Kaitsekolledži esimese kursuse kadetid hakkasid andma omaaegse ausamba alusel sõdurivannet, on kolledži toonane ülem Jaak Haud Tondipoiste monumendi taastamise üks eestvedajaid. Sellega on järjepidevalt tegelnud Eesti eruohvitserid, keda toetab Kristiine linnaosa valitsus. Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste poole on pöördunud ka Kanadas elavad Tondi Sõjakooli vilistlased, kes on valmis osalema ausamba taastamises.

Täna esitatud kahe fraktsiooni ühine eelnõu annab linnavalitsusele ülesande selgitada välja võimalused 1924. aasta riigipöördekatse käigus hukkunud kadettide monumendi taastamiseks ja esitama linnavolikogule sellealased ettepanekud.