"IRL-i  selge esimene valik valitsuses on välisministri positsioon, mis on ka parim valik Eestile.  Koalitsioonivalitsusi moodustatakse alati kindlate ja kokkulepitud reeglite järgi, "ütles IRLi peasekretär Margus Tsahkna Päevaleht Online'ile.

IRL-i eestseisus on seisukohal, et pikaajaliselt töötava koalitsiooni moodustamise aluseks peab olema Euroopa hea poliitiline tava, mille järgi saavad koalitsioonis osalevad erakonnad teha oma esimese valiku valitsuse positsioonide osas vastavalt valimistulemustele.

Tsahkna ütles, et portfellide jaotamise aluseks on loogika, mis lähtub erakondade häälelisest panusest koalitsiooni moodustamiseks.

Peaminister Andrus Ansip kordas täna oma eilset väljaütlemist, mille kohaselt saab välisministri koht moodustatavas valitsuses kuuluma Reformierakonnale.

"Täiesti selge on olnud kogu aeg, et välisministri koht peab igasuguste loogikareeglite kohaselt kuuluma Reformierakonnale. Teadupärast Reformierakond võitis valimised. Reformierakond võtaks hea meelega endale ka peaministri portfelli," ütles Andrus Ansip täna ajakirjanikele.

Ansipi sõnul peab ta Urmas Paeti jätkamist väga loogiliseks. "Urmas Paet - väga hea välisminister, väga selge sõnakasutusega, ei ühtegi lapsust mitte kunagi, väga hästi hakkama saanud, väga ettearvatava käitumisega." Ansipi sõnul usub ta ka, et Rein Lang jätkab justiitsministri kohal.

Ansipi pakkumise kohaselt saab Reformierakond endale peaministri koha ja viis ministri kohta. IRL saab Ansipi sõnul riigikogu esimehe koha ja neli ministrikohta. Sotsiaaldemokraatidele jääb kolm ministrikohta ja rohelistele üks ministrikoht.

Peaminister nimetas suures osas tõele vastavaks Eesti Raadio pakutud ministrijaotust, mille kohaselt saab Reformierakond peaministri, majandusministri, välisministri, keskkonnaministri, kultuuriministri ja justiitsministri kohad. IRL saab pakkumise kohaselt siseministri, kaitseministri, sotsiaalministri ja põllumajandusministri kohad.