Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ootab peaminister Andrus Ansipilt 1. septembriks konkreetseid ettepanekuid tasakaalus oleva eelarve koostamise kohta.

Oma eilse avaldusega võttis IRL ühemõtteliselt kokku mitme koalitsioonipoliitiku avalikult välja ütlemata mure, et siiani pole peaministrit tasakaalus oleva eelarve koostamine eriti huvitanud. 

Ühtlasi teatas IRL-i eestseisus eile, et koalitsioonilepingus ette nähtud tulumaksureform ehk Reformierakonna üks peamine valimislubadus tuleb edasi lükata. Küll tuleb aga tagada sisejulgeolek ja hoida kaitsekulutuste osakaal lubatud tasemel. “Samuti tuleks panustada haridusse, teadus- ja arendustegevusse ning investeerida kogu Eesti ühtlasse arengusse. Lisaks teavitada muukeelset elanikkonda tõhusamalt maailmas ja Eestis toimuvast, käivitada ETV2,” loetles IRL-i peasekretär Margus Tsahkna prioriteete.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal teatas aga selle peale, et kõik kokkuhoiukohad pole veel sugugi üle vaadatud ning tulumaksu kärpimisest tuleks loobuda alles viimasel võimalusel. “Selle asemel et minna otsejoones tööinimeste rahakottide kallale, tuleb ikka teha kõigepealt muud lõiked. Näiteks kaotada igasugu maksuerisused, nagu ööklubide alandatud käibemaks, vaadata üle riigiaparaadi suurus ja leida võimalused teha riigiaparaadis vähemate inimestega efektiivsemat tööd,” rääkis Michal.

Arvud, mis kellelegi ei meeldi

Poliitikud ei ole avaldusi tehes pannud aga ilmselt tähele, et senise kaheksaprotsendise ministeeriumide tegevuskulude kärpe mõju on alla miljardi krooni ning tulumaksureformi peatamise mõju oleks vaid 1,5 miljardit krooni.

Ministeeriumid väljendasid valjuhäälset protesti juba kevadel ette antud 96,6 miljardi suuruse piirarvu peale.

“Tänane reaalsus on aga neli miljardit vähem,” viitas sotside fraktsiooni esimees Eiki Nestor esmaspäeval avaldatud arvudele, mille järgi järgmise aasta riigieelarve maht on 91,56 miljardit.

Nii ongi valitsus nüüd küsimuse ees, kuidas rahule jääda sellise piirarvuga, mis mitte kellelegi ei meeldi. Peatada tuleb maksureform ja ka ministeeriumide haldusalast peab leidma veelgi kärpekohti.

Viis vahendit riigieelarve tasakaaluks

•• “Üleminek avansilisele tulumaksule ettevõtete puhul tuleb edasi lükata – võit 1,4 miljardit. Tulumaksureformi edasilükkamisega võidame 1,5 miljardit, käibemaksu madalama määra viielt protsendilt üheksale viimisel võidame 200 miljonit. Autod tuleb CO2 pealt maksustada, ettevõtte auto enda huvides ning oma auto ettevõtte huvides kasutamise piirmäära peab viima 2000 kroonilt 4000 kroonile. Alles siis mahume nende piirnumbrite sisse, mis mitte kellelegi ei meeldi, kui selle kõik ära teeme,” loetles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees ettepanekuid, millega rahandusminister Ivari Padar läheb homme valitsuskabinetti.

•• Padar ütles eile saates “Terevisioon”, et eelarve defitsiiti minek pole midagi väga erakorralist. “Eks õige riigi rahanduse planeerimise loogika ongi taoline, et headel aegadel kogutakse reserve ja kui on kehvemad ajad, siis neid reserve ka kasutatakse.”