Eestis on juba tavaline, et perekasvu planeerivad inimesed valmistavad end esmalt ette perekoolis ja lähevad siis enne lapse sündi ka beebikooli. Tartu rahvaülikool nõustab sel sügisel neid isasid, kes soovivad õppida oma abikaasa ja lastega veelgi paremini suhtlema.

Kuigi 14 teadmishimulise kursuslase seas on ka naisterahvaid, on loengusari mõeldud peamiselt isadele. Peresuhte iseärasusi paremini tunda sooviv ja loengusarjas osalev kahe lapse isa Egert Simson ütles, et tema jaoks pole käesolev perekoolitus esimene. Eelmisel aastal käis 28-aastane pereisa end harimas Gordoni perekoolis.

“Sellised koolitused annavad enesekindlust ja teadmisi, kuidas laste ja ka teiste inimestega paremini suhelda. Sellest on päris palju abi,” arvas Simson.

Nii on mehe sõnul oluline, et kui lastelt midagi paluda või pereemaga tööjaotust planeerida, pole mõistlik suhelda käsuvormis. “Näiteks pole hea lapsele öelda: mine too nüüd hari ja siis mina pühin põranda ära. Parem on öelda nii: mina pühin põranda ära, aga kas sa saad mind natukene aidata,” selgitas Simson.

Aeg maha

Üks mitmekuise koolituse läbiviijatest, pereterapeut Kiira Järv ütles, et tavaliselt osalevad paarissuhte olemust ja teineteisemõistmist käsitletavatel koolitustel teadmishimulised inimesed, kes ei vaja mitte kestva suhte päästmiseks nõu, vaid pigem nõuandeid, kuidas saaks veelgi paremini.

Ühe võimalusena, kuidas lagunevat suhet päästa või toimivat suhet veelgi paremaks muuta, soovitab Järv inimestel rohkem enda eest hoolitseda ja partneri jaoks enam aega leida.

“Paarissuhtesse on tarvis investeerida oma aega ja energiat. Inimesed arvavad millegipärast, et suhe toimib ja kui nagu orav rattas ringi joosta, siis suhe püsib. See pole siiski nii,” õpetab Järv.

Tartu rahvaülikooli projektijuhi Ene Nobeli sõnul on nende õppeasutus juba neli aastat pakkunud pere- ja paarissuhete teemalisi koolitusi, seni pole gruppide komplekteerimisega probleeme olnud. Kursus “Töö- ja pereelu ühitamine läbi lapsevanemate koolituse” on rahvaülikooli kavas teist korda. Lisaks Järvele harivad huvilisi ka Jelena Jedomskihh ja Tõnu Talimaa.