Vilipuse sõnul kinnitasid erakonna juhid, kes suurkogu õigustühiseks kuulutamist taotlesid, et Vilipus ja tema kamraadid ei ole enam partei liikmed.

Siiski on Iseseisvuspartei Vilipuse oma liikmete hulka arvanud. Temast on tehtud seeläbi ka seaduserikkuja, sest vahepeal astus mees Isamaaliitu, ning kuulub nüüd kahte erakonda korraga. See on aga seadusega vastuolus. Vilipus lubas teha Iseseisvusparteile avalduse, et ta nimekirjast välja arvataks.

Iseseisvuspartei nimekirjast võib leida veel Margus Konnula nime, keda üldsus teab luuletaja Contrana. Konnula ütles Eesti Päevaleht Online’ile, et tema jaoks oli üllatus kuulda, et Iseseisvusparteisse kuulub. Samas ei kavatse Konnula midagi ette võtta. „Ma usun, et sinna liikmeks kuulumine ei tekita mulle olulisi pahandusi,“ ütles ta.

Jaanus Raidal: 700 inimest on Iseseisvusparteis ebaseaduslikult

Endine Tuleviku Eesti Erakonna esimees Jaanus Raidal ütles Eesti Päevaleht Online’ile, et tema hinnangul on kogu Iseseisvuspartei seadusevastane. „Praegu on kätte jõudnud aeg, kui sajad inimesed protestivad selle partei vastu,“ ütles ta.

Raidali sõnul on selle partei nimekirja ebaseaduslikult kantud seitsesada inimest. „See partei on nii ebaseaduslik, et lõpetab kohe tegevuse,“ ennustas ta. Raidal rääkis, et 1998. aastal korraldas hiljem Iseseisvuspartei loonud seltskond, kuhu kuulusid teiste seas Uno Silberg ja Iseseisvuspartei praegune peasekretär Vello Leito, seadusevastaseid suurkogusid ja tunnistasid kehtetuks TEE dokumente ja pabereid. „Siis me vaidlustasime need suurkogud, kuid seda ei arvestatud.“

Parteisekretär: kõik on seaduslik

Eesti Iseseisvuspartei peasekretär Vello Leito ütles aga, et tema parteis on kõik seaduslik. „Erakonnast ei saa ju välja visata, sealt lahkumiseks tuleb esitada vastavalt erakonnaseadusele avaldus,“ selgitas ta. „Seega on meil juriidiliselt kõik korrektne.“

Leito lisas, et kui inimene on esitanud avalduse TEEsse astumiseks, ja see on korra juhatuse poolt rahuldatud, siis on ta ka partei liige. „Meie käes olevate dokumentide järgi on need inimesed Iseseisvuspartei liikmed.“

Peasekretäri sõnul ei võtnud Iseseisvuspartei TEE liikmeid üle vaid tegemist on sama erakonnaga. „Erakonna juhatus muutus ja siis otsustati muuta ka nime,“ ütles ta.

Alla tuhande liikmega erakond sundlõpetatakse

Praegu kuulub Äriregistri lehel avalikustatud nimekirja järgi Iseseisvusparteisse 1051 inimest. Kui erakonna liikmete arv väheneb alla tuhande, peab erakonna juhatus esitama erakonna lõpetamise avalduse kolme kuu jooksul, kinnitas justiitsministeerium.

Kui juhatus ei esita lõpetamisavaldust, saab erakonna sundlõpetada kohtuotsusega siseministri või muu huvitatud isiku nõudel.