Teisipäevast alates sulgesid Vene Föderatsiooni Leningradis oblastis elavad isurid Istina küla juures sõidutee, mille Ust-Luga sadamaehitajad on põhjatuks sõitnud. Protestiaktsiooni organiseerija Mihail Miklini sõnul on sadamaehituse tõttu olukord kohalikel üldkasutatavatel teedel muutunud väljakannatamatuks.

“Juba kaks kuud tagasi lõpetasid liinibussid teede läbimatuse tõttu sõitmise kaheksasse külla ning on olnud juhuseid, kui kiirabi on keeldunud samal põhjusel haige juurde tulemast,” ütles Miklin eile.

Protestijad nõuavad kohalikelt võimudelt, et sadamaehitajad lõpetaks üldkasutatavate teede kasutamise, kuni teed on viidud normidele vastavasse seisu. Ühtlasi nõuavad protestijad, et kohalikke elanikke teavitataks sadamaehituse täpsetest plaanidest. Sadamaehituse tõttu on juba häiritud isurite traditsiooniline kalapüük, kuid selle traditsiooni jätkumine muutub sadama laienemise ja valmimisega seoses üldse küsitavaks.

Teisipäeval sulgesid sadakond külaelanikku liivakarjäärist tuleva Istina küla läbiva tee ja nüüd pole 60-tonnised liiva vedavad autod enam seda teed kasutanud. Siiani läbis küla tunnis 20–30 veoautot. “Iga viie minuti järel sõitis auto,” lausus Miklin.

Ust-Luga sadam ehitatakse põlisele isurite asualale. Veel 1920. aastail elas Venemaal üle 26 000 isuri, kuid viimasel loendusel 2002. aastal oli alles vaid 327 isurit. Neistki vaid pooled nimetasid emakeeleks isuri keelt.