"Eestis pole ühtegi Euroopa Liidu agentuuri, samas on Eesti olnud Euroopa Liidu liige 2004. aastast. Ma usun, et nüüd on see aeg tulnud," ütles Frattini äsja koos Eesti välisminister Urmas Paetiga antud pressikonverentsil Tallinnas.

"NATOs on Eesti tuntud küberturvalisuse teema poolest. Eestil on selles vallas põhjalikke kogemusi nii heas kui ka kurjas. Mulle jäävad igavesti meelde koledad küberrünnakud Eesti vastu sellest ajast, kui olin Euroopa Komisjoni õigusvolinik," põhjendas Frattini.

Mööda liikmesmaid laiali asuvate ELi agentuuride mõte on arendada oskusteavet, teenuseid ja informatsiooni kogu Euroopa Liidu tarbeks. Neist Eestile kõige lähemal on 2007. aastal asutatud Euroopa kemikaaliagentuur, mis asub Helsingis. Leedu pealinn Vilnius on endale saanud Euroopa soolise võrdõiguslikkuse instituudi. Nagu nimedestki näha, võivad agentuuride eesmärgid ja ülesanded olla väga erinevad.

"Peame ära ootama aja, kui seda formaalselt arutama hakatakse," lisas Frattini. "Urmas peab siis seletama teistele Euroopa Liidu riikidele, miks peaks Eesti olema uue infotehnoloogia agentuuri asukoht."

Justiits- ja siseküsimuste infotehnoloogilise toe agentuur

Euroopa Komisjon kiitis tänavu jaanipäeval heaks ettepaneku agentuuri loomiseks mastaapsete justiits- ja siseküsimuste IT-süsteemide haldamiseks ja arendamiseks. Kuna tegemist oleks puhtalt IT-organisatsiooniga, tähendaks agentuuri siia toomine ka Eesti kui IT-riigi maine tugevdamist, kirjutas Eesti Päevaleht juunis. Sa­mal ajal on e-Eesti maine üks argument, millega Euroopa otsustajaid võima­luse korral võluma asutakse – näiteks osatakse Eestis ette näha, et ülisuu­red serverid vajavad töötamiseks kliimaseadmeid, millega Strasbourgis on teatud probleeme esinenud.

Pole välistatud, et peale Eesti on teisigi uusi liikmesriike, kes seda endale sooviksid — siiani pole kõigil uutel liikmesriikidel üht "oma" üleeuroopalist organisatsiooni, mida aga sooviks iga valitsus. Taotluse esitamine on seega lihtsaim osa agentuuri saamise teest, seevastu liikmesriikide seas sõprade koondamine, kes lõpuks otsustavad, on peent diplomaatiat nõudev protsess.

Frattini andis täna allkirja ka Eesti ja Itaalia vahelisele organiseeritud kuritegevuse, terrorismi ja narkokaubanduse vastasele lepingule.