„Maailm on muutunud: suured riigid püüavad näidata oma ambitsioone ja võimekust, USA teeb seda samamoodi kui Hiina ja Venemaa,“ kommenteeris aastatel 1995–2007 riigikogu väliskomisjoni kuulunud Ivanov uut seadust, millega Venemaa lubab kasutada oma relvajõudusid riigist väljaspool, kui Venemaa kodanikud on ohus.

„Väikestele riikidele nagu Eesti pole need trendid ega mallid kõige paremad, seepärast on meie mure arusaadav. Aga me ei peaks selle pärast paanikasse sattuma, et nüüd see suur riik tuleb kallale,“ lisas Ivanov, kes peaks peagi Tallinna Ülikoolis kaitsma doktoritöö Eesti ühiskonna etnopoliitilise mudeli teemal.

Selgete reeglitega maailmakord on Eesti huvides

Eesti huvides on Ivanovi arvates selgete ja läbipaistvate reeglitega maailmakord, mitte selline, mis põhineb suurriikide omavahelisel kemplemisel. „Pigem peame maailma laiema pilguga vaatama. Meie välispoliitika peaks reageerima, kui mõni suurriik rikub rahvusvahelist õigust, peame reageerima, aga mitte ainult valikuliselt.“ ütles Ivanov, tuues näideteks Belgradi pommitamise Kosovo sõja ajal ja USA alustatud Iraagi sõja.

Kui mõelda, et jõud on meie pool ja vaikida, kui mõni Eesti liitlane õigusrikkumisega hakkama saab, siis see trend viib rahvusvahelise korra tasakaalust välja. „See on meie välispoliitika nõrk koht,“ ütles Ivanov.

„Väikesele riigile on kasulik, kui maailmakord on selge ja kõik riigid käituvad nii, nagu on kirjas ÜRO põhikirjas,“ ütles Ivanov, kelle sõnul on arusaadav, et liitlased on liitlased, aga isegi liitlasi kiita rahvusvahelise õiguse rikkumise eest on tema arvates siiski liig.

Obama tunnetab USA vastutust

Praegune president Barack Obama sobib Ivanovi arvates Ameerika Ühendriikidele hästi ja palju sellest, kas rahvusvaheline elu kaldub pigem mõjusfääride poliitika või selgete reeglitega maailmakorra poole, sõltub Obama administratsiooni pakutud lahendustest.

„Nobeli rahupreemia on Obamale muidugi avanss,“ möönis Ivanov. „Mulle tundub, et ta on mõistlik inimene, kes tunneb vastutust, et USA on maailma liider, aga mitte hegemoon. Obama tunnetab selgelt USA liidrirolli ja püüab käituda vastavalt.“

„Maailmakord ja jõudude vahekord mõistagi on muutumas ja Obama on üliraskes olukorras,“ selgitas Ivanov. „President Obama on selline juht, keda USA-le praegu tarvis on – ta räägib Euroopa Liidu, Venemaa ja Hiinaga, et adekvaatselt väljendada USA huvisid.“