Me üritasime maksimumi. Vähemalt on nüüd kuus erakonda riigikogus, meie kaasa arvatud, mis on kõige tähtsam. Selge, et kuus kohta pole see mis 17 kohta. Küllap tuleb teha oma järeldused. Meil on suur sissepoole vaatamise aeg.

Miks erinevalt Põhjamaadest ja ka Leedust pole Eestis sotsiaaldemokraatial õiget kandepinda?

Euroopas on sotsiaaldemokraatial väga pikad traditsioonid. Eestis ja paljudes teistes endise idabloki riikides kiputakse üleminekuperioodil seda, mis puudutab sotsiaalsust ja hoolivust, samastama külma sõja aegse riigikorraldusega. Ka oleme oma seisukohti ja tulemusi vähe afišeerinud. Poliitilises džunglisõjas on tagasihoidlikkus puudus.

Praegu Mõõdukaid võimu juurde ei oodata, mis tundega jälgite kolme R-i valitsuse sündi?

Suure huviga jälgime. On kolm osapoolt, kes ametlikult ja avalikult omavahel suhtlevad. Siin on oma Vargamäe Andresed, Oru Pearud ja Kaval-Antsud. Sellise koosluse puhul on päris raske kokku kirjutada edasiviivat koalitsioonilepet.

Ühelt poolt on Res Publica ja Reformierakonna Tallinna-keskne poliitika ja teisalt regioonide arengust rääkiv Rahvaliit, kes peab neli miljardit alla neelama. Ei saa välistada, et tulumaksureform tehakse ära ja siis võetaks selle katmiseks neli miljardit krooni välislaenu.

Kuluaarides käivad läbirääkimised mitmetel tasanditel. Pole võimatu, et tuleb Keskerakonna, Reformierakonna ja Rahvaliidu valitsus. Olen õige mitme reformierakondlase käest kuulnud, et neile meeldiks see märksa enam.

Kas hakkate riigikogus sõdima parempopulistliku maksureformi vastu, kui kasutada teie endi sõnu?

Mis meil muud üle jääb. Radikaalsetel reformidel on oma plussid majandusele. Teisalt tuleb see kõik regioonide arvelt. Kihistumine, Tallinna tõus ja muu Eesti tagaplaanile jätmine oleks ülimalt räige.

Kas näete võimalust, et võiksite mõnda koalitsiooni mahtuda?

Kõikvõimalikud variandid on mõeldavad. Aga isiklikult eelistan praegu olla mõni aeg analüüsija staatuses.

Villu Reiljan kiidab teid viimasel ajal agaralt. Kuidas suhtute Rahvaliidu ja Mõõdukate koostöösse?

Väga paljud arusaamad maa-elu edasiviimise kohta on meil sarnased. Rahvaliitu on tulnud juurde palju inimesi, kes on end tõestanud. Rahvaliit on olnud ka maksimaalpopulist, kes on rahvaga manipuleerinud. Ühelt poolt koguti allkirju, et maad ei müüdaks välismaalastele, teisalt seisti selle eest, et maa saaks välismaalastele maha müüdud. Tahaks loota, et nad tõusevad madalpopulistlikust käitumisest kõrgemale.

Kas Mõõdukad võiksid veel kunagi olla ühes paadis Reformierakonnaga?

Põllumajandusministrina polnud mul Reformierakonnaga probleeme. Rahandusminister Kallas mõistis asju palju paremini, kui olin talle seletanud, miks on nii, et lehm lüpsab suust ja kana muneb nokast. Erakonnana oleme traditsioonilisel parem-vasak skaalal õige vastandlikud. Meile ei saa kuidagi ette heita, et inimesest hooliva poliitika kajastajana oleksime kunagi kaldunud vasakpopulismi. Barrikaadidest oleme eemal.

Kas tuleb lõhestunud opositsioon või teete Keskerakonnaga koostööd?

Ei usu seda, et tänases seisus oleks Keskerakonnaga võimalik suurt koostööd teha. Neil on praegu kohtu all rohkem inimesi, kui meil fraktsioonis liikmeid. Mul on samas olnud väga mitme keskerakondlasega meeldiv koostöökogemus.

Kui pikka iga ennustate kolme R-i valitsusele?

Soovin südamest, et Eesti saaks neljaks aastaks töövõimsa valitsuse. Kardan, et tekivad suured probleemid. Ühel hetkel osa erakondi teeb enne valimisi õigeid panuseid. Reformil on see kogemus olemas. Res Publica ilmselt ei ole ebastabiilne, kuid ta partnerid on kogenud poliitilised manipuleerijad.

Kas hea põllumajandusminister on silmapiiril?

Näen ühte persooni Rahvaliidust, kes arvatavasti veaks välja. Maaelu on vaja tajuda seitsme eri närviga ja ajada seda nii, et säiliksid nii põllumajanduslik tootmine kui ka traditsiooniline maaelu. Olen optimistlik Euroopa Liidu ühtse põllumajanduspoliitika rakendamise suhtes Eestis. Siis lõpeb friidmanihakatistega kraaklemine ära.

Kas nelja aasta pärast on Mõõdukate positsioon parem?

Loomulikult. Riigikogu uus töökorraldus paneb komisjonide tööle suure osakaalu. Sisulist tööd tuleb teha rohkem kui varem. Saalis jääb tühikaagutamist vähemaks.