"Pole vaja olla eriti läbinägelik, et mõista – koolide taasvenestamine on esimeseks sammuks tulevasel vene keele muutmisel teiseks riigikeeleks. Käremeelsemad pole venekeelses meedias sellest ka saladust teinud. Ja ei haridusministrist sotside aseesimees Jevgeni Ossinovski ega erakonna esimees Sven Mikser pole seda ümber lükanud," leidis Aaviksoo.

"Ei ole liiast meenutada, et Ida-Ukraina sõda sai ka alguse "tagasihoidlikust" keeleküsimusest. Võib-olla on Nazarova nõudmine provokatsioon, millele viitas Briti kindral. Ent siis poleks võimalik, et erakonna aseesimees asub venekeelse hariduse ja Venemaaga paremate suhete nõudmist jõuliselt kaitsma. Seega on põhiprobleem selles, mis on sotside nõudmiste tegelik eesmärk?" küsis Aaviksoo.

"Mul on siiski usk, et Eesti sotsiaaldemokraatia seisab seekord Eesti rahvuslike huvide kaitsel. Selles selgusele jõudmiseks ei piisa enam erakonna esimehe selgitustest – oma seisukoha peaksid välja ütlema selle partei tegelikud ideoloogid Marju Lauristin, Jaak Allik ja Andres Anvelt."