Täna õhtul kerkib saladuskate Eesti seekordsetelt eurolauludelt. Õhtul kell 21.40 algavas erisaates jõuavad ETV ja Raadio 2 vahendusel esmakordselt avalikkuse ette kümme lugu, mille hulgast rahvusvaheline ekspertide Ïürii järgmisel laupäeval võiduloo välja valib.

“Minu arvates võiks Eestit esindama saata ükskõik millise laulu kolmikust Gerli Padar, Sahlene ja Nightlight Duo & Cowboys ja Eesti tuleks lõppvõistlusel etteotsa,” hindab tänavust “saaki” kerge muusika asjatundja Jaak Joala.

“Aga ma palun jumalat, et rahvusvaheline  žürii valiks välja just selle viimase seltskonna esitatud pala, Sven Lõhmuse kirjutatud loo “Another Country Song”. See oleks kõige õigem valik Euroopast punktide kokkumeelitamiseks ja selle loo võidu puhul poleks välistatud, et eurovisiooni lauluvõistlus toimub 2003. aastal jälle Saku suurhallis.”

Joala sõnul hindab ta eurolugusid põhimõttel, et ta ei tea ühtegi esitajat, ei tea, kes on loo autor, ega ole neid inimesi kunagi elus näinud. “Ma ei sättinud neid lugusid pingeritta mitte lähtudes sellest, milline on parem muusika, vaid lähtudes sellest, kuidas võiks saada Euroopast võimalikult rohkem punkte.”

Joala hinnangul on seekordses finaalis kokku seitse head lugu ja see on väga kõva sõna. “Kui Eesti on oma võidulaulu järgmisel laupäeval välja valinud, siis kuus järgmist lugu võiks vabalt kinkida põhjanaabritele. Nad võivad sealt siis valida ükskõik millise ja on garanteeritud, et nad ei kuku see aasta välja,” leiab Joala.

1. I’m Falling

0 900 7701

• Esitaja Jaanika Vilipo

Jaanika Vilipo õpib Tallinna Muusikakeskkoolis flööti.

• Viis ja sõnad Kadri Sakala, Marko Tooming

Jaak Joala: Lugu on täiuslikult produtseeritud, sajaprotsendiline valmistoode – minu teada seisab selle taga muusikaärimees Peeter Kaljuste meeskond koos abilistega Rootsist. Enam paremaks seda lugu teha ei anna. Teine laul, mille teostus on sama perfektne, on Kotkase-Pauluse-Laisaare “Runaway”, rohkem välja ei pigista. Kõigil ülejäänud lugudel on kasvuruumi küll ja küll.

Sisuliselt on aga mõttetu sellist laulu eurovisioonile saata, aeglaste lugude aeg on läbi. Kui tahta minna aeglase lauluga, siis peaks lugu olema lausa superhea ja esitajaks väga tugev isiksus. Eesti lugudest oleksid olnud piisavalt head “17” või “On küll hilja” – sellise tasemega on mõtet minna. Laulja on andnud endast parima, tüdruk on esimest korda pea ees vette visatud, temalt ei saagi rohkem nõuda. Aga sellest on ikkagi natuke vähe. Laulja on ka väga noor – ma arvan, et tema eakaaslased ei ole see publik, kes eurovisiooni ajal telefonitoru haaraks. Eurovisioon on ikka keskealiste üritus. Mina ei pea seda laulu favoriitide hulka kuuluvaks, ta on hea keskmine.

2. Computer-Love

0 900 7702

• Esitajad Ivo Linna, Ivetta Kadakas, Veikko Lattu

Ivetta Kadakas on üle kümne aasta teeninud leiba laevadel laulmisega.

• Viis ja sõnad Peeter Thomson

• Jaak Joala: Kui teaks ette, millised lood teised riigid finaali saadavad, ja kui oleks garantii, et ühtegi selles stiilis lugu ei ole, siis oleks see päris hea laul. Vastasel juhul on sellise laulu saatmine suur risk.

Tegemist on väga hea retrolooga, mis jälgib Travolta “Grease’i” aegset stiili. Lugu on stiilne ja hästi tehtud, aga vormistus on natuke sassis, keskmine osa on arusaamatu. Tüdruk laulab väga hästi ja kindlalt. Selle kohta, et ta on avalikkusele täiesti tundmatu, on see kõva sõna.

Minu jaoks keskmike hulgas lugu.

3. A Dream

0 900 7703

• Esitaja Maarja Kivi

Eile 16-aastaseks saanud Tallinna Saksa Gümnaasiumi 10. klassi õpilane Maarja Kivi on kolmekordne laste lauluvõistluse ”Laulukarussell” võitja.

• Viis Raid Liiver

• Sõnad Kärt Tomingas

• Jaak Joala: Maarja Kivi on minu jaoks kõige suurem üllataja ja tänavustest uutest nägudest kindel number üks. Täiesti tundmatu tüdruk laulab ülimalt puhtalt, peaaegu nagu proff. Valmis lavaartist. Ta kindlasti närveerib, aga seda ei ole absoluutselt näha, ta on niivõrd vaba. Ja ta on 16-aastane – uskumatu! Kui mina oleksin produtsent, paneksin küll kindlasti talle silma peale.

Lauluga on see probleem, et ei tohi ära unustada, et eurovisioon on ikkagi vanade inimeste üritus. Mina ei riskiks sellist laulu Eestit esindama saata. Laulu refrään on täpselt see, mis vaja, aga ettevalmistav salmiosa on liiga pikk ja minooris. Muidu võiks see refrään meelde jääda küll.

4. What If I Fell

0 900 7704

• Esitajad Lea Liitmaa, Jaagup Kreem

• Viis Elmar Liitmaa

• Sõnad William Vesilind, Jaagup Kreem

• Jaak Joala: Kitarrisoolo on ühe eurovisiooniloo juures mõttetu. Ta võtab kolmeminutilisest loost suure tüki ära – ligi 20 sekundit on tühikäik. Ja kohe peale kitarrisoolot tuleb otsa jututuba, mis mulle ka ei meeldi ja mis laulu minekut kõvasti alla tõmbab – see on kokku juba minut. Kolmest minutist üks minut on selle loo puhul raisatud. Ülejäänud kaks minutit on vaieldamatult kõige efektsem lavanumber – ikkagi kaks vastassoost inimest omavahel suhtlemas, see on alati tõmbenumber. Numbrina on see laul väga hea, hästi välja mõeldud, atraktiivne. Paar töötab. Teine jama on muidugi see, et me ei tea, mismoodi lugusid hinnatakse ja võrreldakse. Kui me võrdleme eelmise loo lauljat ja selle loo lauljannat, siis puht vokaaltehniliselt räägib see küll rohkem eelmise loo kasuks. Jaagup Kreemi eurodebüüt on õnnestunud. Teise viisiku lugu.

5. Need A Little Nothing

0 900 7705

• Esitaja Gerli Padar

• Viis Maki Kolehmainen, Jeanette Olsson, Tracy Lipp

• Jaak Joala: EelvalimisÏürii arvates oli see lugu kindel võitja. Paremaks seda lugu demoversiooniga võrreldes tehtud ei ole. Gerli laulab sama hästi kui siis, aga lool on see viga, et artist ei tea, kuidas seda madalat salmiosa esitada, ta ei suuda seda pinges laulda.

Kohe kui refrään hakkab, on kõik korras, lugu toimib. Lõpus hakkab lugu ära kukkuma, sest kõige tähtsamat osa hakkavad laulma taustalauljad ja Gerli püüab sinna midagi vahele karjuda. Tegelikult peaks põhimõte olema selline, et kui on toimiv refrään, siis seda peaks kogu aeg rõhutama, aga siin lõpus seda enam ei rõhutata. See on viga. Muidu on selle laulu refrään kõige toimivam, lugu annaks kõvasti parandada, kahju, et seda enne eelvooru ei jõutud teha.

6. This Is (What Luv Can Do)

0 900 7706

• Esitajad Hatuna, Riina Riistop

Nii Lasnamäe Üldgümnaasiumis õppiv Riina Riistop kui Georg Otsa muusikakoolis pop-jazz laulu tudeeriv Hatuna on mullused lauluvõistluse ”Kaks takti ette” finalistid.

• Viis ja sõnad Peter Ross, Hakan Björklund

• Jaak Joala: Tüdrukud on mõlemad väga head lauljad, aga nad ei tunne ennast laval koduselt. Nad ei ole omas elemendis, mitte kumbki, midagi segab neid. Lisaks on eurovisioonile disko ja r’n’b segastiilis loo kirjutamine väga mõttetu ja kahtlane üritus. Ka tehniliselt on see kõige ebaõnnestunum lugu – siin on neli väga head taustalauljat, aga neid ei ole praktiliselt üldse kuulda. Demoversioonis jättis see lugu palju parema mulje, nüüd tundub, et loos on palju probleeme.

7. I’ll Never Forget

0 900 7707

• Esitaja Maarja Tõkke

Maarja Tõkke on Kaari Sillamaa Kaunite Kunstide Kooli 17-aastane õpilane.

• Viis ja sõnad Kersti Kuusk

• Jaak Joala: Sellel tütarlapsel on tänuväärt omadus, teda on väga hea vaadata. Ta mõjub ekraanil väga hästi, vabalt. Mitte mingit näogrimassi ei ole – see on väga hea omadus. Minu jaoks on täiesti tundmatu tüdruku esimene etteaste kohe selline, et annan lauljale kümme punkti. Lugu on väga hästi teostatud, aga selline lugu oleks võinud olla võidulaulude hulgas 10-15 aastat tagasi. Tänapäeva eurovisioonil ei tee sellise looga mitte midagi. See stiil on eilne päev, aga ta ei ole veel retro ka. Ta on seal vahepeal, tühjas augus, mis veel ei toimi.

8. Another Country Song

0 900 7708

• Esitajad Nightlight Duo (Ly Lumiste, Tatjana Mihhailova) & Cowboys (taustalauljad Lauri Liiv, Bert Pringi ja Kostja Sentshenko)

• Viis Tommy Strike (Sven Lõhmus)

• Sõnad Mario Kivistik ja Tommy Strike

• Jaak Joala: Sellist rahvalaada stiilis lugu ei mäleta ma eurovisioonil palju aastaid. Sellelt laulult võib oodata ükskõik mida, ka seda, et eurovisioon 2003 toimub jälle Saku suurhallis. Laul on ehtne laadakas, nende kümne hulgast ainuke, mis paneb sulle kohe konksu taha ja jääb hoobilt kummitama. Ma palun jumalat, et rahvusvaheline Ïürii valiks välja just selle loo. See oleks kõige õigem valik – ei tohi ju ära unustada, et me ei räägi mitte muusikast, vaid üritusest nimega eurovisiooni lauluvõistlus.

Esitus vajaks natukene harjutamist, aga ega siin palju parandada ei ole. Lugu lõppeb minu jaoks liiga järsku – võibolla annaks keskelt mingi jupikese ära lõigata ja siis veel lõppu ühe refrääni juurde keevitada. Väga tugev salm ja väga tugev refrään, kõik on tugev. Sven Lõhmus on lõpuks ometi pihta saanud.

9. Runaway

0 900 7709

• Esitaja Sahlene

25-aastane rootslanna Sahlene oli 1999. aastal rootslaste võiduka eurovisiooniloo (Charlotte Nilssoni “Take Me To Your Heaven” taustalaulja.

• Viis Pearu Paulus, Ilmar Laisaar, Alar Kotkas

• Sõnad Jana Hallas

• Jaak Joala: Vaieldamatult nendest kümnest kõige kõvem artist, selliste tüüpide kohta öeldakse lavakeeles, et ta lihtsalt ronib sulle saabastega selga. Ta teeb oma tööd nii, et sealt paistab suhtumine: ma pean teile meeldima, kõik mida ma lava peal teen, peab teieni jõudma

Eriti uskumatu on tema esitus. Tütarlaps tutvus ju looga alles eelmisel õhtul. See näitab, et ta on tõeline professionaal. Ta loeb laulu lehe pealt maha ja suudab seda nii veenvalt teha!

Probleem on see, et selles stiilis lugusid võib olla teisigi. See võib olla risk.

10. Can’t Stop The Time (So Easily)

0 900 7710

• Esitaja Julia Hillens

28-aastane sakslanna on kodumaal tegutsenud lauljana peamiselt muusikalides, telereklaamides ja seriaalides.

• Viis ja sõnad Peter Ross

• Jaak Joala: Kui ma seda lugu demoversioonis kuulsin, oli ta kolme parema hulgas. Ma kujutasin ette, et esitaja on mingi räbalates, kergelt kasimatu rockitädi. Kui ma siis seda esitust koos pildiga nägin, siis see lugu langes muidugi kohti tahapoole. Kuidagi natuke odavavõitu välimus.

Esitaja on saanud vokalistina väga hea koolituse – see on suur pluss. Hääl on tal väga pisikene, aga ta kasutab seda väga meisterlikult. Nii väikese materjaliga nii head tööd teha on kunst omaette. Tavaliselt on vastupidi – hääl oh hirmus võimas, aga ei osata sellega midagi peale hakata.

Kes annavad Eestile eurovisioonil punkte?

Kõige rohkem on meile seitsme osalemisaasta jooksul punkte andnud Rootsi, 41 punkti.

Rootsi 41 punkti

(12 punkti “Kaelakee häälele”)

Suurbritannia 39 punkti

(12 punkti “Everybodyle”)

Poola 37 punkti (12 punkti “Everybodyle”)

Iirimaa 36 punkti

Sloveenia 33 punkti (12 punkti “Everybodyle”)

Soome 32 punkti (12 punkti “Kaelakee

häälele” ja “Mere lastele”)

Island 31 punkti

(12 punkti “Kaelakee häälele”)

Holland 29 punkti (12 punkti “Everybodyle”)

Saksamaa 28 punkti

Norra 27 punkti

Malta 26 punkti (12 punkti “Everybodyle”)

Taani 24 punkti

Läti 22 punkti (12 punkti “Everybodyle”)

Prantsusmaa 21 punkti

Hispaania 19 punkti

Austria 17 punkti

Türgi 14 punkti (12 punkti “Everybodyle”)

Küpros 14 punkti

Kreeka 14 punkti (12 punkti “Everybodyle”)

Iisrael 13 punkti

Leedu 13 punkti (12 punkti “Everybodyle”)

Itaalia 12 punkti

(12 punkti “Keelatud maale”)

Portugal 8 punkti

Slovakkia 8 punkti

Ungari 8 punkti

Horvaatia 8 punkti

Bosnia ja Hertsegoviina 8 punkti

Venemaa 6 punkti

Belgia 6 punkti

Rumeenia 6 punkti

Ðveits 0 punkti, Makedoonia 0 punkti

Eurovisioon 2002

• 47. eurovisiooni lauluvõistlus 25. mail 2002

• Saku suurhall, Tallinn

• Võistleb 24 riiki, Eesti laul on laval kaheksandana.

Eurolaul 2002

laulude tutvustus

• ETVs ja Raadio 2s täna kl 21.40-22.30

• Saatejuhid Karmel Eikner ja Marko Reikop

• Reþissöör Leo Karpin

Eurolaul 2002 finaalkontsert linnahallis

• 26. jaanuaril algusega kell 19 toimub Tallinna linnahallis lauluvõistluse ”Eurolaul 2002” finaalkontsert, kus selgitatakse välja eurovisiooni 2002. aasta lauluvõistlusel Eestit esindama hakkav võistluslaul. Kontserdil esinevad lisaks kümnele tänavusele finalistile ka kõik varasemad Eesti eurolauljad. Finaalkontserdi piletid maksavad 100, 150 ja 200 krooni ning on müügil linnahalli kassades ja Piletipunkti müügikohtades. Kontserdist teeb otseülekande ka Eesti Televisioon.

• Võidulaulu valib traditsiooniliselt välja rahvusvaheline ekspertþürii, mille liikmetega võtavad õhtujuhid Marko Reikop ja Karmel Eikner ühendust telefoni teel. Îürii koosseis on kuni hääletuse alguseni salastatud ja omavahel þürii liikmed ei kohtu.

SMS võib tuua

pääsme finaali

• Eesti eurolaulu valib traditsiooniliselt rahvusvaheline ekspertide þürii ja ühegi eestlase arvamus meid esindava laulu valikut enam ei mõjuta.

• Oma arvamust saavad sellegipoolest avaldada ka televaatajad ja raadiokuulajad. Koos võitja väljakuulutamisega 26. jaanuari õhtul selgub ka publiku lemmik.

• Publikuhääletuse telefoninumbrid avatakse täna õhtul ning need jäävad avatuks kuni 26. jaanuari kella kolmeni. Kõne hääletusnumbrile maksab 1 kroon.

• Hääletada saab ka internetis aadressil www.eurolaul.ee (internetis on kuulamiseks üleval ka laulude katkendid) ja SMS-i teel (numbril 9999, sõnum maksab tavahinna). Kõik telefoni ning SMS-i teel ja internetis laekunud hääled liidetakse kokku, publiku lemmik tehakse teatavaks finaalkontserdil järgmisel laupäeval. Sõnumisaatjate hulgast loositakse välja inimene, kes pääseb koos kaaslasega maikuus finaalvõistlusele.

• Kahel viimasel aastal on publiku eelistus ja rahvusvahelise Ïürii arvamus kokku langenud, nii “Everybody” kui ka “Once In A Lifetime” nautisid ka publiku lemmiku staatust. 1999. aastal läksid aga rahva ja Ïürii arvamus lahku, võitis Evelin Samueli esitatud ja Priit Pajusaare ning Glen Pilvre kirjutatud “Diamond Of Night”, samal ajal kui publiku soosik oli Rein Rannapi “Opera On Fire” (esitasid Joel De Luna, Mati Kõrts, Jassi Zahharov, Mait Trink).

Kes valisid finalistid?

• Eurolaul 2002 rahvusliku eelvooru þüriisse kuulusid Meelis Kapstas, Jaan Elgula, Jaan Karp, Priit Hõbemägi, Allan Roosileht, Aarne Saluveer, Maido Maadik, Hanna-Liina Võsa, Karmel Eikner ja Priit Pajusaar. Eelvooru Þürii valis kümme finalisti 90 võistlusele esitatud laulu hulgast 6. detsembril 2002.