Sotsiaaldemokraatide nõunik Jaak Juskele tähendaks see 1. jaanuarist koondamisotsust, kuid Juske ja sotsiaaldemokraadid lubavad abi saamiseks pöörduda halduskohtu poole.

- Mida Teie ametikoha koondamine tähendab?

Olukorras, kus voliniku töö pole põhitöö, on nõuniku ülesanne väga suur - valmistada ette eelnõude arupärimised, infot koguda. Selles mõttes on otsuse eesmärgiks häälekaimat opositsiooni vaigistati valimiste aastal.

- Kas võib öelda, et sotsiaaldemokraadid tasalülitati selle määrusega?

Jah, võib nii öelda. Samas ega meie volinikud kuhugi ära ei kao, kuid kindlasti on raskem nüüd tööd teha. Samas pole me lootust kaotanud, kuna pöördume kindlasti halduskohtu poole ja taotleme esialgset õiguskaitset. Pöördume ka õiguskantsleri poole. See on Eesti poliitikas täiesti uus ja väga räme pretsedent.

- Seda määrust nimetati juba volikogu saalis Jaak Juske koondamise eelnõuks?

Kui naljaga pooleks võtta, siis jah. Iga inimene ei saa öelda, et volikogu on konkreetselt tema isikuga seotud otsuse vastu võtnud.

- Kas välistate koostöö kolme rahvaliitlasega, kellega koos te pärast kohalikke omavalitsusi fraktsiooni moodustasite?

Rahvaliit sõlmis koostööleppe Keskerakonnaga presidendi valimiste eel. Tehti siis koostööd ka volikogus ja seejärel fraktsioon lagunes. Ega neil endal väga rõõmustada pole, sest keskerakond neid ei vaja ja toetuse järgi otsustades nad künnist ei ületaks. Kui nad lahkuvad Rahvaliidust ja liituvad meie erakonnaga, siis on koostöö muidugi võimalik.

**

Enne määruse hääletamist palus sõna reformierakondlane Remo Holsmer, kes soovis keskerakondlastele häid jõule ja lisas: "Me lahkume, istuge siin üksinda edasi."

Seejärel tõusid sotside, IRL-i ja Reformierakonna volinikud püsti ja lahkusid saalist. Istungit jätkasid keskerakondlased ning neli fraktsioonitut volinikku.