Tallinna Jaani kiriku rahvas kolib jaanuarist jumalateenistustega Niguliste kirikusse, jättes ehitajad oma uusi orelivilesid ootavas kodukirikus suurt remonti tegema.

Saksamaale saadetud suurte orelivilede asemel haigutab kiriku tagaseinas auk, mis meenutab esimese klassi lapse piimahammastest tühja suud. Tööta on oreli kõrvalruumis tolmu koguv kahe suure voodi laiune puitlõõts, mis hea meelega poolteise meetri kõrgusele tõustes õhu sisse tõmbaks ja seda läbi orelivilede organisti käe järgi välja hingata laseks.

“Kui suveks kiriku remonti ära ei tee, siis ei saa ka orelit üles panna,” ütles koguduse abiõpetaja Arne Hiob. “Kui aga orel siiski üles panna, ei saa edaspidi remonti teha, kuna remondi tolm ja niiskus rikuksid oreli ära.”

Seni sai küll orelil mängida, kuid osa registreid ei töötanud ning organistide sõnul võis orel iga hetk kääksuga vait jääda. Kevadel saab orel valmis ning siis plaanitakse sellel ka kontserte anda.

Hiobi sõnul on remondi algataja kahe aasta eest Jaani kogudusse õpetajaks tulnud Jaan Tammsalu, kellel õnnestus ka Tallinna linna ja kultuuriministeeriumiga rahastamise osas kokku leppida.

Remondiks 15 miljonit

Remont läheb maksma 15 miljonit krooni. Selle käigus puhastatakse võlvikaared ja laed kuni aluskivideni, sambad puhastatakse krohvist ning kiriku sisemus saab uued, heledamad värvid.

Remondi käigus renoveeritakse ka kiriku pingid ning oluline muutus ootab ees küttesüsteemi.

Praegu seinte ääres paiknevad radiaatorid võetakse ära – seni on soe õhk sealt mööda seinu üles läinud ning seal tolmu kuumutanud ja seinad läksid seetõttu paari aastaga tumedaks.

Välismaiste kirikute eeskujul tuleb soojus pinkide alt põrandalt ning see peaks vältima sooja kerkimise seinte äärest otse katuse alla. Lisaks saab kirik ka eraldi ruumi, kus abivajajad saavad õpetajaga eraldi kõneleda.

Teenistused ei hakka segama muuseumi tööd

•• Kunstimuuseumi peadirektori Marika Valgu sõnul annab muuseum Niguliste kiriku kuueks kuuks pühapäeva hommikuti Jaani koguduse kasutusse ning muuseumi tööd see häirima ei hakka.

•• “Siiski peab muuseum oma tegevust veidike ümber korraldama – näiteks muuseumi külastajad ostavad pileteid, kiriku külastajad aga mitte,” ütles Valk.

•• Vastavalt lepingutele avatakse muuseum enne tavapärast aega kruiisilaevadele ja vahel on muuseumis korraga neli-viis gruppi ehk kuni 300 inimest. Nüüd tuli sättida nii, et neid pühapäeva hommikuti ei tuleks. Samas pole sellegagi eriti probleeme, kuna talvel ei sõida siia kuigi palju kruiisilaevu.

•• Säilitamaks Niguliste kultuuriväärtusi, palutakse jumalateenistusele tulijatel eriti talvel oma üleriided garderoobi jätta, et tagada muuseumis kindel õhuniiskuse tase.

•• Muid toiminguid saab kogudus läbi viia Rootsi Mihkli kirikus.