Siseministeeriumi kiri, et jaanuarist suletakse raha kokkuhoiu ettekäändel 11 maakondlikku kodakondsus- ja migratsiooniameti (KMA) bürood, sŠokeeris nii kodakondsusametnikke kui ka maavanemaid.

KMA ametnikud, kellel on keelatud pressiga otse suhelda, tunnistasid anonüümsust paludes, et ette hoiatamata ja kirja teel lähetatud sulgemisteade on absurdne ja ehmatav. “Kas tõesti peavad inimesed hakkama oma passide järele sõitma teise maakonda?” küsiti korduvalt.

Seaduse järgi saab inimene ID-kaardi või passi kätte isiklikult KMA büroosse ilmudes. Varem oli võimalik saada ID-kaart kätte pangakontorist, kuid teenus lõpetati siseministeeriumi soovil 2007. aasta jaanuaris.

“Oleme väga mures, sest nüüd peaks hiidlased hakkama oma dokumentide järele käima kas Pärnus või Tallinnas, milleks kulub vähemasti päev ja pool tuhat krooni,” ütles Hiiu maavanema kohusetäitja Jüri Ojasoo. “Likvideerimiskavaga ei saa nõustuda, see pole tõsiselt võetav,” rõhutas ta.

Oma pahameelt kesk puhkuste aega ja ootamatult ette võetud likvideerimiskava pärast on maavalitsustele avaldanud mitme kohaliku KMA büroo töötajad. Nende sõnul pole võimalik kõiki KMA toiminguid teha üksnes interneti vahendusel. Pealegi pole paljudel, eriti vanemaealistel inimestel interneti teel asjaajamiseks oskusi ega võimalusi.

Saare maavanem Toomas Kasemaa ütles, et riik ei tohi saarelt KMA teenust ära viia. “Jääb segaseks, kes KMA asemel inimesi teenindama hakkab,” ütles Kasemaa.

Põlva maavanem Piit Sibul on häiritud siseministeeriumi salajasest asjaajamisest. “Kiri likvideerimise kohta ei anna vastust, mis saab edasi. Pealegi oleks võinud asjast meile ka varem rääkida, oleme ju sama ministeeriumi haldusalas,” ütles Sibul.

Haritud spetsialistid lahkuvad

Võru maavanem Ülo Tulik leidis, et likvideerimiskava suurendab ääremaastumist, sest KMA osakondade sulgemisega lahkuvad maakonnast haritud spetsialistid.

“Meil Jõgeval sai KMA just oma ruumid remonditud ja nüüd kavatsetakse büroo kinni panna,” nentis maavanemate koordinaator, Jõgeva maavanem Aivar Kokk. Koka sõnul pole maavanematel likvideerimiskava vastu veel ühist seisukohta, kuid paljud on pahased. “Inimestele dokumentide väljastamine maavalitsustest võib küll kõne alla tulla, aga sellekski on vaja raha ja inimesi,” arutles Kokk.

KMA pressiesindajal polnud luba likvideerimisteadet ning likvideerimise mõju ja võimalikke tagajärgi kommenteerida. Ühtaegu püüab likvideerimisotsusest maavanematele ja kohalikele KMA-büroodele teatanud siseministeerium näidata end eelarvekärbete ohvrina.

“Siseministeerium ei toeta planeeritud tegevuskulude kärbet, kuivõrd KMA büroode sulgemise tõttu halveneb avaliku teenuse kättesaadavus väljaspool regionaalkeskusi elavatele inimestele,” teatas ministeeriumi pressinõunik Kristina Kareva.

“Kaheksaprotsendine tegevuskulude kärbe tähendab KMA eelarve vähenemist 16,645 miljoni krooni võrra, millest umbes poole katab regionaalbüroode sulgemisest saadav kokkuhoid 8,1 miljonit krooni,” teatas Kareva.

Ta lisas, et KMA peab kokkuhoiu huvides kärpima tegevuskulusid ka muudes valdkondades ning loobuma näiteks kiirpasside väljastamisest ja paljudest teistest kodanike mugavuse huvides loodud teenustest. Üheteistkümnes likvideeritavas büroos töötab 51 inimest. 2007. aastal teenindasid need bürood ligi 40 000 klienti. 

Väljavõte likvideerimiskirjast

•• “Seoses valitsusliidu eelarvekärbete töörühma ettepanekutega riigiasutuste tegevuskulude kokkuhoiuks 2009. aastal /---/ alustada ettevalmistusi kodakondsus- ja migratsiooniameti klienditeeninduse koondamiseks ja asjaajamise üleandmiseks regionaalkeskustesse (Tallinnasse, Jõhvi, Narva, Tartusse ja Pärnusse).

•• Eesmärk on valmistada ette järgmiste KMA klienditeenindusbüroode sulgemine alates 1. jaanuarist 2009: Põhja regionaalosakonnas Paide ja Rapla büroo; Ida regionaalosakonnas Rakvere büroo; Lõuna regionaalosakonnas Jõgeva, Põlva, Valga, Viljandi ja Võru büroo; Lääne regionaalosakonnas Haapsalu, Kuressaare ja Kärdla büroo.

•• Erkki Koort, sisejulgeoleku asekantsler. 2. juuli 2008.”