Ligi 500 000 enne 2005. aastat välja antud ID-kaardil kaotavad sertifikaadid uue aasta saabudes kehtivuse, mis ei võimalda nende kaartide omanikel kasutada elektroonilisi teenuseid.

Enne tänavust aastat välja antud ID-kaartidel kehtivad sertifikaadid kõigest kolm aastat, mille möödudes peab neid uuendama. Üle kolme aasta vanuseid ID-kaarte on Eestis ligi 550 000, kuid nendest on sertifikaadid uuendatud kõigest 55 000 inimesel.

“Uuendamata sertifikaatidega ei saa ID-kaarti kasutada elektroonilistesse teenustesse sisse logimisel, e-hääletamisel ning digiallkirja andmisel,” selgitas Lembitu Ling sertifitseerimiskeskusest. “Samas saab aegunud sertifikaatidega ID-kaardiga kaupluses või pangakontoris isikut tuvastada, reisida või ID-piletit kasutada.”

Läheb vaja üha rohkem

Lingi sõnul saab ID-kaartide sertifikaate uuendada lehel www.id.ee, kodakondsus- ja migratsiooniameti büroodes või pangakontorites. Kui sertifikaatide aegumiseni jääb alla 105 päeva, siis uuendatakse need teenustasuta. Ka pärast sertifikaatide aegumist saab neid uuendada tasuta.

Sertifitseerimiskeskuse andmeil kasutas aasta esimese kuue kuu jooksul ID-kaarti elektrooniliselt vähemalt ühel korral kõigest 12% kaardiomanikest. “Kaardiomanikud, kes ID-kaarti elektrooniliselt ei kasutanud, tõid enamjaolt põhjuseks võimaluse kasutada isiku tuvastamiseks ka muid vahendeid. Paraku on meil uued ajad ning uued turvariskid ning vanadest paroolikaartidest (näiteks internetipangas – toim) enam ei piisa,” rääkis sihtasutuse Vaata Maailma projektijuht Piret Aro. “Vastavalt informaatikanõukogu otsusele soovitakse, et vanamoodsad koodikaardid kaoksid 2009. aastal ning seejärel saaks kasutada vaid ID-kaarti.”

Aro sõnul takistab sertifikaatide uuendamist sageli PIN-koodide ununemine. “Igal nädalal saab sertifitseerimiskeskus ligi 100 kliendipäringut, kus palutakse uut PIN-koodi. Tavaliselt ei tea inimesed, kas, kust ja kuidas uusi PIN-koode üldse saab,” lisas Aro.

Uue PIN-koodi saamiseks peaks inimene pöörduma kodakondsus- ja migratsiooniameti büroosse või pangakontorisse. KMA büroos väljastatakse kood tasuta, pangakontoris peab teenuse eest tasuma 30 krooni.

Sertifikaadid

Tänavused kehtivad

viis aastat

•• Enne 2007. aastat välja antud ID-kaartide kehtivusaeg isikut tõendava dokumendina on kümme aastat ning sertifikaadid kehtivad kolm aastat, seega peab sertifikaate regulaarselt uuendama. Alates tänavusest aastast kehtivad ID-kaardid dokumentidena ning nende sertifikaadid kehtivad viis aastat. Seetõttu uuemate ID-kaartide sertifikaate enam uuendama ei pea.

•• Käesoleva aasta  20. novembri seisuga on Eestis välja antud 972 605 ID-kaarti. Enne 2005. aastat väljastati 549 175 ID-kaarti, millest on uuendatud sertifikaadid kõigest 54 200 kaardil.