Kaubamaja tänaval koos sõbrannadega trolli oodanud 15-aastasele neiule kukkus eile pä­rastlõunal kuuekorruselise ma­ja räästast pähe jäätükk. Lehe trükkimineku ajal oli tüdruk kriitilises seisus Põhja-Eesti re­gio­naalhaiglas, kus arstid võitlesid tema elu eest.

Pealtnägijate sõnul seisid tüd­rukud trollipeatuse ees asuva apteegi ees. Pärast õnnetust sündmuskohale rutanud maja korteriühistu esimehe Märt Mõ­tuse sõnul eirasid noored välja pandud hoitusmärke. „Seal olid latid, mille ümber seotud lindid,” väitis Mõtus. „Vaatasin just, et vanemad inimesed seisid kaugemal, aga ju noored ei osanud seda veel karta.”

Üliraskelt viga saanud tüdrukule ruttas esimeste seas kohe appi mööda läinud arst, kes hoolitses tüdruku eest kuni kiirabi saabumiseni. Kiirabi omakorda kutsus vigastuste tõsidust nähes kohale reanimobiili. „Kui kohal on kaks ekipaaži, siis on olukord ikka väga tõsine,” sõnas Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas. „Kiir­abibrigaadide abil viidi ta narkoosi ja juhitavale hingamisele ja tema seisund stabiliseeriti.”

Neli katusepuhastust

Mõtuse sõnul oldi sel talvel katust neli korda puhastanud ja plaaniti järgmist puhastust.

„Alates sellest ajast, kui kogu see purikajama algas, oleme neli korda katust puhastanud, aga seda tekib ju muudkui juurde,” rääkis Mõtus. „Viimati võis olla nii kümmekond päeva tagasi.”

Mupo juhi Kaimo Järviku sõnul oli ühistule purikate pärast tehtud hoiatus. „Homseks oli majaomanik muposse välja kutsutud ning alustasime väärteomenetlust purikate asjus juba 28. veebruaril,” sõnas Järvik.

Mõtus vannub aga, et menetluse algatamise ajendanud jääpurikad võeti juba enne menetlusest teatamist alla, kuid ilma­olud tekitasid katusele pea kohe uue jääkorra. „Nad helistasid mulle, kui olime need juba maha võtnud, aga ega mupo tegelebki enamasti jääpurikatega, kuid kõige ohtlikumad on ikka need räästasse kogunevad jääkamakad, mida altpoolt ei näe,” lausus Mõtus.

Ettevaatamatusest raske tervisekahjustuse põhjustamise pärast ootab 74-aastast vana­här­ra Mõtust koos ühistuga ees kriminaalasi, mis võib süüdlase kuni aastaks vangi saata.

Mustamäe haigla erakorralise meditsiini keskuse ülemarst Vassili Novak ütles ETV saates „Ringvaade”, et tänavu talvel on nõnda vigastada saanud kümneid inimesi, neist neli raskelt.