Otsus tuli pärast Aso Liberaaldemokraatliku partei kaotust Tokyo kohalikel valimistel, vahendas portaal ERR uudised "Aktuaalset kaamerat".

Uued parlamendivalimised toimuvad 30. augustil ja arvamusküsitluste järgi on opositsioonis oleval Demokraatlikul parteil suur šanss need võita. Taro Aso toetusprotsent on seoses majanduslanguse ja skandaalidega langenud aga kümne protsendi piirimaile ja tõenäoliselt vahetab partei ta enne valimisi välja.

Asot süüdistatakse võimetuses riiki raskel ajal juhtida, lisaks on ta oma väljaütlemisega suutnud vihastada riigi arvukaid pensionäre.

Opositsioonipartei võit ennetähtaegsetel valimistel võiks tähendada ummikseisu lõppu lõhenenud parlamendis, mis on siiani takistanud vajalike otsuste vastuvõtmist. Samas on ka Demokraatlikul parteil probleeme, näiteks pidi nende liider Ichiro Ozawa mais skandaali tõttu tagasi astuma.

Kui liberaaldemokraadid valimised kaotavad, on see alles teine kord alates partei loomisest 1955. aastal, kui nad peavad opositsiooni asuma.