Raadik osutas, et veeteede amet on juba keelanud Saaremaa ja Hiiumaa ümbruses laevadel võimalikke jääteid lõhkuda ning maanteeamet on jääluure alustamiseks valmis. Jäätee avamisele ollakse praegu kõige lähemal Haapsalu ja Noarootsi vahelisel Tagalahel. „Jää paksus jõudis seal juba 18–19 sentimeetrini, kuid para­ku tuli sellele paks lumi peale,” viitas ta, mis jää paksenemisele praegu pidurit tõmbab. Kuni 2,5-tonniste sõidukite jääle lubamiseks peaks jää olema enam kui 20 sentimeetri paksune.

Raadik avaldas lootust, et praeguse ilma jätkudes on võimalik jääteid avama hakata ilmselt jaanuari keskpaigas.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloogi Ilona Vahteri kinnitusel on jääolud praegu kehvad ning arvestatava paksusega jää praeguseks tekkinud vaid Haapsalu ja Pärnu lahel ning Väinameres. Jäätumise vastu on töötanud nii pikemat aega kestvate krõbedamate külmakraadide puudumine kui ka soe merevesi. „Läänemere keskosas küünib vee pindmine temperatuur siiani nelja kuni kuue plusskraadini,” osutas Vahter.

Sünoptik Merike Merilain kinnitas, et ilm peaks lähiajal jäätumist igati soodustama. Samuti on tema sõnul täna kindel see, et jõulud tulevad valged.

„Neljapäeval pakkus Euroo­pa keskuse ilmamudel jõuludeks meie rannikule sula, täna (eile – toim) pakkus seda Ameerika ilmamudel. Samas ennustab Euroopa mudel nüüd jälle külma. Aga kui sula tulebki, siis seda lund ta niikuinii ära sulatada ei jõua,” tähendas Merilain.