Raske öelda. Sellised päevapoliitikavälised tegelased, isegi kui nad on kunagi varem poliitikas olnud, tulevad igal juhul kasuks ja Juhan Aare on omal ajal päris palju hääli saanud.

Keerulisem küsimus tekib sellest, et ühest näost kindlasti ei piisa. Mõnes mõttes sünnib nagu päris uus erakond. Partei tegemine on lihtne asi. On vaja panna sadakond inimest kandideerima ja selleks, et riigikokku pääseda, on vaja mõnikümmend tuhat häält. Andrus Ansip ja Edgar Savisaar kahe peale kokku umbes nii palju saidki. Järelikult piisab kahest tublist inimesest, et riigikokku pääseda. Ma ei tea, kas Juhan Aare nii tubli on, tõenäoliselt ta siiski sellist tulemust ei tee. Seega on Rahvaliidul tegelikult vaja kümmet 5000 hääle meest-naist, ainult ühest ei piisa.

•• Kas võib eeldada, et uus juhtkond suudab partei järgmistel valimistel riigikokku vedada?

Seda on väga raske ennustada, sest tulemus sõltub sellest, keda kaasatakse ja kuidas kampaania läheb. Iseenesest võib väga lihtsalt imet teha. Samas võib ka öelda, et valdavas osas imet ei sünni. Siiski, Indrek Tarand, Res Publica ja ka rohelised tegid ime ära.

Fakt on see, et praegu on hästi palju poliitikast huvitatud inimesi. Eestis on üle 100 000 töötu ja osa neist arvab kindlasti, et riigikogu palk ei ole halb. Inimesi on praegu märksa lihtsam poliitika tegemisse kaasata kui 2007. aastal, mil valitses buum ja raha teeniti mujal. Praegu kuskil mujal eriti raha ei teenigi kui poliitikas. Paljude inimeste jaoks oleks ülivahva saada riigikogu liikmeks.

•• Kes need inimesed võivad olla, kelle häältega Rahvaliit parlamenti pääseb?

Tõenäoliselt tuleb palju üllatusi. Me ei tea tegelikult, kes on teinud need 100 000 emotsionaalses või vaimses mõttes olulist käepigistust. Fakt on see, et sa võid olla väga tuntud, kõik eestlased võivad sind teada, kuid sa ei saa sellegipoolest piisavalt hääli.

Samas on ka inimesi, kes on mingis piirkonnas ülimalt tuntud, kuid Eestis tervikuna mitte. Praegu arutades ei pruugigi tulla nende nimede peale, kes hääli toovad. Vaja on märgilisi inimesi, sest erakonda seostatakse kõige enam juhiga.

•• Kui panna plakatile Juhan Aare ja Arnold Rüütli pilt, kas siis võib oodata ka tulemust?

See sõltub asjaoludest. Inimesed devalveeruvad ajas. Väga keeruline on öelda, kas see, mis eile oli, homme jätkub. Ei pruugi jätkuda. Järgmistel valimistel tuleb juurde 80 000 noort valijat, keda eelmine kord ei olnud, kuid kes on vahepeal täisealiseks saanud. Vanemas põlvkonnas on läinud sama palju valijaid teise ilma. See muudab pilti.

Aarest ja Rüütlist ei pruugi piisata. Oleks vaja ka neid, kes on 25–30-aastased, samuti naisi. Seda muidugi juhul, kui tahetakse asjale mitmekesiselt läheneda ega sihita ainult lüpsjaid ja karjatalitajaid.