Rääkides kultuuriministeeriumi tuleva aasta eelarvest, mis näeb kultuuritöötajatele ette kuni 17-protsendilist palgakasvu, ütles kultuuriminister Jänes, et kõrgemat kultuuritöötajate palgatõusu saanuks ministeerium taotleda kultuuriürituste käibemaksu suurema laekumise korral, teatas ministeerium.

“Tänane olukord võimaldab maksusoodustust kasutada ka näiteks ööklubidel, mistõttu jääb järgmisel aastal riigieelarvesse laekumata arvestuslikult üle 55 miljoni krooni,” ütles Jänes. “Laekumata jäänud summade tõttu kannatavad aga enim väärtkultuur ja kultuuritöötaja.”

Ministeeriumi järgmise aasta eelarves kulub kultuuritöötajate palgatõusu katteks 73,2 miljonit krooni. Kõrgharidusega kultuuritöötajale palga alammääraks saab olema 8 500 krooni.

Kontserdikorraldajad: kultuuriminister vassib käibemaksu osas

Kontserdikorraldajate liidu hinnangul on ministri tänane avaldus, nagu pidurdaks kultuuritöötajate palgatõusu ööklubidele kehtiv soodsam käibemaks, selgelt demagoogiline ja eksitav.

Liidu hinnangul seadis riigikohtu tänavu tehtud otsus, mille järgi peab kultuuriüritustele kehtima ühtne 5 protsendiline käibemaks, jalule õigluse ning võrdsustas kõik kultuuriürituste korraldajad. "On kohatu viidata ööklubidele, kui tegelikkuses saavad tänu madalamale käibemaksule soodsamast piletihinnast kasu näiteks kümned tuhanded erinevate kontserdite külastajad. Suuremast publikuhuvist väärtkultuur ja kultuuritöötajad kindlasti võidavad, mitte kaotavad," seisab liidu avalduses. "Ühtne 5%-line käibemaksumäär soodustab kultuuriürituste korraldamist ning seeläbi ka tööhõivet, -tingimusi ja -tasu kogu kultuurisektoris."

Ka leiavad kontserdikorraldajad, et kui riigilt palka saavate kultuuritöötajate palgatõus ei ole piisavalt kõrge, siis on tegemist ikkagi riigipoolse soovimatuse või suutmatusega palgatõusu piisavalt finantseerida.

"Riik oleks võinud varem omaalgatuslikult likvideerida kultuuriürituste korraldajate ebavõrdse kohtlemise ning arvestada sellest tulenevaga ka eelarve koostamisel," seisis avalduses. "Siiski eelistati kuni Riigikohtuni vaidlemist ning nüüd üritatakse end välja vabandada kohatute viidetega ööklubidele."

Kultuuriministri viited on kontserdikorraldajate hinnangul selgelt ebatäpsed, kuna ööklubidele 5% käibemaks ei kehti. Ainsa erandina on praegu kehtiva regulatsiooni järgi võimalik müüa soodsama käibemaksuga pileteid ööklubi ruumides toimuvale kontserdile. Sellised üritused on korraldajate hinnangul vaid väike osa kõigist Eestis toimuvatest kultuuriüritustest, millele täna 5%-line käibemaksumäär kehtib.

SDE: maksutõus võtaks tarbijate taskust miljoneid

Ka riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Eiki Nestor kritiseeris Reformierakonna plaani teatri- ja kontserdipiletite käibemaksu tõstmiseks.

„Me ei pea õigeks tõsta piletihindu kultuuriüritustel,” ütles Nestor.

Erakonna teatel tehakse Eestis aastas miljon teatrikülastust ning seega tähendaks piletihinna tõus väärtkultuuri tarbijate taskust ligi 12-13 miljoni krooni võtmist.

Samamoodi ei pea SDE mõistlikuks olukorda, kus 5-protsendiline käibemaksumäär rakendub kõigile üritustele, ka näiteks õllesummerile ja ööklubidele.

Erakonna sõnul on kulutuuriminister Laine Jänes korduvalt keeldunud täiendamast etendusasutuste seadust väites, et ministeeriumil puudub seaduse muutmiseks vajalik kompetents.