Personalivalikuga seotud skandaalid ei paista kultuuriminister Laine Jänese haldusalas vaibuvat. Üleeile vallandas Jänes ametist ERSO direktori Andres Siitani, detsembri alguses lahkub ametist ka integratsiooni ja migratsiooni sihtasutuse Meie Inimesed (MISA) juhataja Tanel Mätlik. Lisaks jääb uue töölepinguta muuseumijuht Karin Hallas-Murula.

Kultuuriminister Laine Jänes selgitas, et kindlasti ei maksa kõiki kaadripoliitilisi otsuseid, mis kümnete allasutustega ministeeriumis sünnivad, seostada temaga. „Murulal sai ametiaeg direktorina lihtsalt täis, uus konkurss aga teda välja ei valinud,” lausus Jänes eile.

Hallas-Murula ise sai konkursi tulemustest teada kultuuriministri kabinetis esmaspäeval: tema asemel oli valitud muuseumi direktoriks Leele Välja. Muuseumi nullist üles ehitanud Hallas-Murulale oli otsus üllatav ja solvav. „ Rahaasjad, juhtimine, sisuline töö – arhitektuurimuuseumi asjad on korras. Ministeerium tunnustas seda koguni aukirjaga,” rääkis ta. Jänes ütles, et tema kandidaatide vahel valikut ei teinud, seda tegi kantsleri juhitud komisjon.

Lähiajal saab endale uue juhi veel üks kultuuriministri otsustest sõltuv asutus. Nimelt vabastas MISA nõukogu novembri alguses ametist sihtasutuse juhi Tanel Mätliku. Kuigi formaalselt lahkub Mätlik ametist omal soovil, väidavad mitmed sihtasutusega seotud inimesed, et lahkumisavalduseni viis minister Jänese innukus sihtasutuse rahaasjade kontrollimisel.

Mätlik ise ütles, et ei soovi oma lahkumise tagamaid meedia vahendusel arutada. „Ma lähen uuele tööle,” vastas Mätlik napisõnaliselt küsimusele, miks ta 1. detsembril ametist lahkub.

Laine Jänese sõnul vastab tõele, et MISA-s on olnud probleeme näiteks majandusaasta aruande kinnitamisega ja nõukogus on arutada tulnud veel muudki. „Me püüame olla igasugustes rahaasjades väga põhjalikud, aga tõesti ma ei tea, kas see või miski muu võis viia ta (Mätliku – toim) lahkumisavalduse esitamiseni,” lisas Jänes.

Esimesed tõsised etteheited Mätlikule kõlasid Eesti Päevalehele teadaolevalt kultuuriministeeriumist juba kevadel. Toona aga suudeti suud ajutiselt puhtaks rääkida.

Audiitor kritiseeris

Kuid sügisel lahvatasid erimeelsused taas. Nii selgus audiitorifirmalt Ernst & Young tellitud analüüsi tulemustest, et sihtasutuses on olnud rahaasjadega probleeme. Näiteks pole õigel ajal välja kuulutatud hankeid ja probleeme on olnud ka aruandlusega.

Ernst & Youngi analüüsi tulemustega tutvunud sihtasutuse nõukogu liikmed jäävad nende tõlgendamisel eri seisukohtadele. Näiteks Tartu ülikooli Narva kolledži direktor Katri Raik ütles, et ta saab auditi tulemusi lugenuna väita, et Mätliku lahkumine pole poliitiliselt ette võetud aktsioon. Samuti sihtasutuse nõukokku kuuluv Mart Nutt (IRL) seevastu lausus, et audit ei saa olla alus kaadrimuudatusteks MISA-s.

Kui aga uskuda selle aasta suvel kultuuriministeeriumis koostatud aruannet, oldi tegelikult vähemasti paberil Mätliku tööga väga rahul. Nii seisab ministeeriumi asutajaõiguse 2009. aasta aruandes kirjas: „Tegevus 2009. aastal eesmärkide saavutamisel oli edukas. MISA 2009 tegevuskava otsesed tulemused enamuses saavutati või ka ületati.”

Tänaseks on sihtasutuse uue juhi leidmiseks välja kuulutatud avalik konkurss, mille tähtaeg kukub 29. novembril. Mätlikul seega asju ise uuele juhile üle anda tõenäoliselt ei õnnestu. Jänese sõnul võtab tõenäoliselt ajutiselt sihtasutuse juhtimise üle ajutine kohusetäitja.


Kommentaar

Karin Hallas-Murula

ametist lahkuv muuseumijuht

Tegelik probleem tundub olevat selles, et ma olen ka arhitektuurikriitik ning asju analüüsides ei võta ma arhitekti ruupori positsiooni, vaid asetan end enamasti avalikkuse poolele, kellel on õigus küsida, miks meie linnad fantas-tilistes loometingimustes aina koledamaks lähevad. Muu maailm räägib tõsisest arhitektuurikriisist, meil aga toimub endiselt mingi oma naba imetlemine. 

Ehk siis tundub, et arveid õiendati isikliku solvumise pinnal. Midagi head ei tõotanud ka Raivo Palmaru omal ajal muuseumi saadetud Sakala-järgse karistuskomisjoni liikmete nägemine valimiskomisjoni laua taga. Palmaru läks, kuid ministeeriumis on ju alles inimesed, keda minu Sakala-tegevus ikka väga häiris. Kahetsusväärselt on neil ikka veel palju võimu. 

Kultuuriministeeriumi kaadripoliitika, strateegia ja taktika – ma ei näe seda kusagil. Üks viga järgneb teisele. Tunda on selget tendentsi elimineerida neid, kes oma peaga mõtlevad. Ideaalne alluv on plastiliinist, muljutav. Olen üle elanud 12 kultuuriministrit ja mitte kunagi pole ministeeriumis olnud nii palju totrat bürokraatiat ning hoolimatust olemuselt ju väga hapra ja haavatava kultuuri ja veelgi haavatavamate kultuuriinimeste vastu.