Eesti entsüklopeediaturul haarab ohjad enda kätte Tea kirjastus, mis asub alates järgmisest aastast koostöös Encyclopaedia Britannicaga välja andma mahukat 22-köitelist sarja.

Entsüklopeedia esimene köide ilmub kirjastuse juhatuse esimehe Silva Tomingase sõnul järgmise aasta septembris ning viimane 2013. aastal, ent kogu sarja saab tellida juba detsembrist. “Esimese köite artiklid on meil juba sama hästi kui koostatud ja keeletoimetajate käes,” rääkis Tomingas.

Tomingase sõnul teeb kirjastus lisaks Briti entsüklopeediale koostööd ka Soome, Läti ja Leedu partneritega. “Britannicaga sõlmisime Eesti kirjastustest kõigi aegade suurima lepingu ning meil on kümneaastane õigus kasutada nii nende digitaalset materjali kui ka paberkandjaid,” rääkis Tomingas. Ta kinnitas, et entsüklopeediasarja sisu ei hakata üks ühele kellegi pealt kopeerima.

Sari maksab 10 000 krooni

“Märksõnade loendid koostavad vaid meie endi spetsialistid,” ütles Tomingas ning lisas, et umbes 90 protsenti entsüklopeedia sisust on täielikult kirjastuse originaaltoodang ning kuni kümnendik võetakse mingis vormis partneritelt üle.

Lisaks 22 köitele muutub entsüklopeedia tellijatele kättesaadavaks ka internetis ning pärast kõigi köidete ilmumist ka DVD-l. Üksikmüüki aga Tomingase sõnul entsüklopeedianumbrid suure tõenäosusega ei tulegi ning internetiversioonile pääsevad ligi vaid need, kes on tellinud endale kogu sarja. “Lasteentsüklopeedia kirjastamine näitas, et inimesed tahavad tavaliselt ikka raamatut ka, mitte ainult ligipääsu internetiversioonile.”

Kirjastuse eesmärk on Tomingase sõnul leida selle aasta jooksul juba tuhat ettetellijat. “Detsembri lõpuni kehtiva pakkumise järgi saab kogu sarja tellida 10 000 krooni eest. See annab ka ligipääsuõiguse internetti ning kõigi tellijate nimed avaldatakse esimeses ja viimases köites ning ka veebis.” Kokku on kirjastus Tomingase sõnul arvestanud umbes 15 000 ettetellijaga.

Entsüklopeedia nimeks saab “TEA entsüklopeedia”. “Meie esimene eelistus oleks olnud küll “Eesti entsüklopeedia” (EE – toim), ent see nimi on registreeritud teisele kirjastusele,” selgitas Tomingas. Kaalumisel oli ka  “Estonica”, ent seda kasutab juba Eesti Instituut kultuuriesseede avaldamisel.

Eesti Entsüklopeediakirjastuse juhataja Hardo Aasmäe lausus, et nemad tegelevad EE nüüdisajastamisega. “Tuleviku EE ei ole ainult märksõnaline, vaid ka seotud kõikvõimalike andmebaasidega, näiteks majandusleksikonid, bibliograafilised leksikonid jne,” rääkis Aasmäe. Ta lisas, et on liiga vähe, kui ühildada pelgalt digitaalmaailm ja pabermaailm. “Esmalt tulevad kasutusele tõenäoliselt just erialaleksikonid ja midagi on saada juba 2008. aasta esimesel poolel,” ütles ta.

Tomingas konkurente ei karda

•• Kuigi seni on rahvusentsüklopeediat kirjastanud Eesti Entsüklopeediakirjastus, siis Silva Tomingase sõnul Tea kirjastus konkurentsi ei karda.

•• “Meil pole mingeid andmeid, mis näitaks, et teised kirjastused otsiksid endale välismaalt kõrgelt hinnatud partnereid. Ilma partneriteta pole aga väärt entsüklopeediat välja anda võimalik,” ütles ta.

•• Samuti ei näe Tomingas konkurenti internetientsüklopeedias Wikipedia. “Sealseid fakte ei kontrolli ju keegi ning Wikipediat ei saa teadustöödes allikana kasutada,” lausus ta.

•• Entsüklopeediasse on Tomingase sõnul plaanitud 60 000 märksõna, 150 000 illustratsiooni ja 1000 suurt kaarti. EE opereerib Hardo Aasmäe sõnul umbes 70 000 märksõnaga.