“Tamsalu Veskite esindaja põhjendas meile, et keegi, kes ostis oksjonil nisu, müüb selle neile tagasi ja seejärel antakse nisu oksjonil osalenud inimestele. Meid selline põhjendus ei rahuldanud,” rääkis Riigi Viljasalve juhataja Arvi Tupits.

Kolmapäeval korraldati Tamsalu Veskites revisjon, mille käigus tuvastati, et riigireservi kuulunud nisu on kadunud. Tupitsa sõnul oleks hoidlates pidanud olema vähemalt 300 tonni riigile kuuluvat nisu, mis müüdi viimase kuu aja jooksul riigi korraldatud viljaoksjonitel mitmetele ostjatele.

Põllumajandusminister Tiit Tammsaar nimetas Tamsalu Veskites toimunut korralageduseks. “See ei ole aprillinali! Ma ei ole küll täpselt juhtunust aru saanud, aga see on uskumatu, et riigilt oksjonil vilja ostnud inimesed ei saa oma kaupa kätte,” lisas Tammsaar.

Palus 10 miljonit

Kui paljud ettevõtjad pole ostetud nisu kätte saanud, seda Tupits öelda ei soovinud. Samuti ei täpsustanud ta riigisaladusele viidates, kui palju vilja Tamsalus hoiti. “Kogus oli suurem kui 300 tonni. Ka oksjonitel müüdi nisu rohkem kui 300 tonni, mis tähendab, et mõned ostjad on oma nisu mingisuguses ulatuses kätte saanud,” lisas Tupits.

Eesti Päevalehel ei õnnestunud eile ühegi Tamsalu Veskite juhiga kontakti saada. Tamsalu Veskite juht Aadu Jaansoo saatis möödunud nädalal mitmele valitsuse liikmele kirja, milles hoiatas, et kui ettevõte ei saa riigilt kiirkorras 10 miljonit krooni, võib firma pankrotti minna. Tänaseni pole riik Jaansoo palvele reageerinud.

Nisuvarguse uurimiseks algatas kaitsepolitsei (kapo) eile kriminaalmenetluse. Ühtegi Tammsalu Veskite juhti kapo eile üle kuulata ei jõudnud. Kapo komissari Henno Kuurmanni teatel alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi tunnustel, mis käsitleb omastamist.

“Avalduse kohaselt ilmnes vilja puudujääk eile (kolmapäeval – toim) revisjoni käigus ning esialgsetel andmetel on puudu orienteerivalt kolmsada kakskümmend seitse tonni toidunisu. Täpne kogus selgitatakse välja eeluurimise käigus,” lisas Kuurmann.

Viljaostjate raha kinni

Eesti Päevalehe andmeil kasutas AS Tamsalu Veskid riigile kuulunud nisu oma tarbeks, lootes, et suudab enne kevadisi oksjoneid riigile kuuluva vilja tagasi panna. AS-ile Tammsalu Veskid kuulub ka linnufarm.

Tupitsa hinnangul on kaduma läinud 300 tonni nisu turuväärtuseks veidi alla 800 000 krooni, kuid kuna riik on olematu nisu eest juba ostjatelt raha kätte saanud, pole riik veel sentigi kahju saanud.

“Riik pole esialgu rahaliselt kannatada saanud, sest oksjonil osalenud inimesed on nisu eest maksnud. Muidugi võib asi pöörduda riigi vastu,” rääkis Tupits. “Riik on oma raha kätte saanud ja meil siin probleeme pole, aga loomulikult lõhnab siin Rakvere juhtumi järele,” sõnas Tammsaar.