Hiidteod söövad hea meelega kurki, tomatit, banaani, ploome, kapsast, spinatit, õunu ja pirne. Looduses meeldivad talle ka surnud loomade luud-kondid.

Pisipudilasest hirmsuureks

Titena on hiidtigu vaevu näpuotsa suurune, täiskasvanud teo koda võib kasvada 10–30 sentimeetri pikkuseks. Kui muidu lösutab limane lemmik pikalt mullas, siis pärast leige vee all pesus käimist muutub tigu väga aktiivseks – rallib mööda puuri ringi ja sööb poemüüjate sõnul nii aplalt, et krõmpsutamist on kõrvaga kuulda.

##“Mõnikord uputab tigu ennast vette ära ja kui tuba on vaikne, siis on see veejoomine ikka tõsine lurin,” rääkis Bramham Trade AS müüja-konsultant Lilo Nurklik.

Konsultandi sõnul on teo kasvamist ka suurtel põnev jälgida. “Nad kasvavad ikka silmanähtavalt, kaaludes lõpuks 200 grammi,” ütles Nurklik.

Müüjad märkisid, et Aafrikas saab sellise teo lemmikuna pidamise eest suure trahvi, kuna vabadusse pääsenud teod hävitavad ohtralt põllukultuure. Soojal maal on loodusest miljoneid hiidtigusid käsitsi ära korjatud ja hävitatud.

Esialgu aiakaunistusena peetud Aafrika hiidtigu muutus kiiresti tüütuks nuhtluseks. Elukas võib looduslikes oludes nahka pista rohkem kui 500 erinevat taimesorti ja kanda edasi nakkushaigusi, seetõttu tuleks pärast teo katsumist alati käsi pesta.

Tallinnas maksab tigu 25 krooni, väikese puuri eest tuleb loovutada 55 krooni. Hiidteole sobib tavaline turbamuld, kuhu pole lisatud väetist, mis võiks lemmiku surmata. Mulda tuleks vahetada paar korda kuus.

Eesti looduses vastu ei pea

Tigu elab keskmiselt 5–6 aastat. Kõik teod on hermafrodiidid, aastas võivad nad muneda sadu mune, millest troopikatingimustes areneb 8–21 päeva jooksul uus tigu. Kes uusi tigusid kasvatada ei taha, võib väiksed ümmargused munakesed ära visata.

Interneti teoleheküljel soovitatakse üleliigsetest munadest vabanemiseks neid paar päeva külmutada, et tigu mujal edasi ei kasvaks.

Suvel võib Aafrika hiidtigu Eestis ka aias pidada, kui ehitada lemmikutele tihe aed, mis ulatub viis sentimeetrit maa alla. Plehku pannud hiidtigu pole siinsele loodusele ohtlik, kuna nad ei pea vastu meie talvele ja jäätumisele. Suvine puhkuselesõit hiidtigu ei heiduta, kui talle on jäetud piisav puhta vee varu.

Vaata ka