Tallinna loomaaial ja selle külastajatel on peagi põhjust rõõmustada. Valminud on paksunahaliste maja rekonstrueerimise projekt, mis peaks tooma jõuhobud-ninasarvikud inimestele lähemale, säilitades siiski mõlemate ohutuse.

„Tulevikus on võimalik nii ninasarvikul kui ka lapsel nina vastu klaasi panna ja teineteisega tõtt vaadata,” ütles loomaaia direktor Mati Kaal. Jõehobude bassein ehitatakse nii, et inimesed näeks neid isegi vee all ujudes. Kui siiani hoidsid paksunahalisi külaliste sekka sattumast süvendatud kaitsekraavid või kõrged betoonmüürid, siis uue projekti kohaselt kasutatakse eraldamiseks hoopis klaaspinda, mis tänu oma tugevusele peaks tagama siiski turvalise loomaaiakülastuse.

Mati Kaalu sõnul on loomaaias elamistingimused head ja probleemiks on hoopis see, kuidas sisustada asukate vaba aega. Äsja valminud projekt võimaldabki jõehobudel ja ninasarvikul külastajaid paremini uudistada. „Mitte ainult inimeste jaoks pole loomad huvitavad, vaid ka vastupidi,” selgitas Kaal.

Loomaaia rahastamine kasin

Rekonstrueerimine läheb maksma umbes 30 miljonit krooni, seda rahastatakse nii Tallinna linna kui ka Euroopa Liidu abiga. Töö valmimise tähtaeg on 2011. aasta.

Sellel aastal kärbiti loomaaia eelarvet 2,5 miljoni krooni võrra. „Järgmine aasta ähvardatakse veelgi rohkem, kuni kümmekond miljonit ära võtta,” kurdab Kaal.

Augustis 70. sünnipäeva pidav Tallinna loomaaed ei plaani praeguse majandusolukorra tõttu suuri pidustusi. Kuid tavapärasest veidi teistmoodi päeva lubab direktor küll.