Täna arutab valitsuskabinet rahvusringhäälingu seaduse mitteametlikku versiooni, mida pole näinud ka kõik töögrupi liikmed.

Küsimus likvideerimisest

Üks mitme variandiga punktidest on küsimus, kas Langi ettepanekul ETV ja Eesti Raadio (ER) likvideerida ning luua uus ringhääling või tuleks seda teha järjepidevuse alusel kahe ühendamisel.

See on ka Jõesaare kirja peamine kriitika. “Lahendus, kus loodav asutus pole praeguste kanalite õigusjärglane, tekitaks Eesti riigile korvamatut kahju,” seisis kirjas. ”Ainuüksi olemas-

olevate arhiivimaterjalide autori- ja tegijaõiguste katkemine on argument, millega mittearvestamine näitab likvideerija emotsionaalset, mitte ratsionaalset käitumist.”

Teine kritiseeritav säte oli soov moodustada loodava rahvusringhäälingu juhtorganiks ainult poliitikutest koosnev riigikogu erikomisjon, mis oleks omakorda risk rahvusringhäälingu poliitilisele sõltumatusele. Täna valitsusele esitatavast seaduseelnõu versioonist jäi see punkt siiski välja.

Kolmandaks kritiseeris Jõesaar plaani piirata rahvusringhäälingu õigust oma tegevust ja teenuseid tutvustada ja reklaamida. Nii poleks näiteks laulupeo ülekandel viidet ülekandvale televisioonile.

Eelmisel nädalal kirja üle andes kohtus Jõesaar ka peaminister Ansipiga, kelle sõnul väärivad tõstatatud teemad kaalumist ning täpsemalt arutatakse neid valitsuskabinetis. Ansipi hinnangul peaks ETV ja ER-i järjepidevus säilima.

Lang peab kirja häbematuseks

•• Justiitsminister Rein Lang peab sellise kirja saatmist häbematuseks. “Kuna põhiliselt on tegemist likvideerimise või ühinemise teemaga, siis osa seltsimehi on läinud võitlusse oma isiklike ametikohtade pärast,” ütles Lang. “Jään seisukohale, et oleks mõistlik luua uus rahvusringhääling ja valida sinna ette nüüdisaegselt mõtlevad inimesed,” lisas ta. Uue asutuse üheks argumendiks oleks ka 1990-ndatel sõlmitud lepingud autoritega, mis praeguste hindade puhul on Langi sõnul röövellikud ning tulekski ümber sõlmida. “Ringhäälingunõukogu osas olen avatud, leidmaks viisi, kuidas nõukogu tasakaalustatult moodustatakse, et ta ühel või teisel viisil ei kujuneks poliitilise surve võimaluseks.” märkis Lang.