Tema sõnul kavandavad mõlema riigi võimud järgmisel nädalal Helsingis "russofoobse konverentsi korraldamist."
Izvestijale antud intervjuus taunis Bäckman ka Läti ja Eesti julgeolekuteenistuste poolt välja antud musti nimekirju, mis väidetavalt keelavad riiki siseneda "neonatsismiga võitlevatel patsifistidel."
"Lätis ja Eestis on natsism praktiliselt saanud ametlikuks ideoloogiaks," väitis Riias viibinud Bäckman. "Lätis tegutsevad endised SS-mehed ja nende toetajad aktiivselt."
Bäckman pidi siiski tunnistama, et ka Soomes on natsistlikku propagandat ülistavaid organisatsioone, mis levitavad raamatuid ja muid trükiseid, kuid tema väitel tegutsevad need põranda all.
"Need tegutsevad salaja ega organiseeri miitinguid kesklinnas," märkis ta Soome natsistide kohta. "Veelgi enam – meil on lausa selliseid grupeeringuid, mis esitavad Venemaale territoriaalseid nõudmisi. Samas on Soomel säilinud riiklikul tasandil Venemaaga head suhted."
Bäckman väitis, et nii Poola kui Itaalia toetavad Euroopa Liidu tasandil antifašistliku organisatsiooni moodustamist, mis kavatseb boikoteerida Helsingis 23. märtsil toimuvat konverentsi.
"Sel päeval kavandavad Soomes asuvad Eesti, Läti ja Leedu saatkonnad selgelt russofoobse suunitlusega konverentsi ja seminari korraldamist," taunis Bäckman saatkondade tegevust. Nimelt korraldatakse sel päeval Helsingis seminar "Hirm müüri taga," milles meenutatakse 20 aasta möödumist raudse eesriide ja Berliini müüri langemisest ja 60 aasta möödumist Baltimaades toimunud küüditamistest.
"Seal näidatakse russofoobset filmi, mille sisu räägib vastu Nürnbergi tribunali otsustele," lisas Bäckman. "Kuigi seal on näiteks teema 'Kommunismi kuriteod eestlaste vastu,' siis tegelikult on see Venemaa-vastane propaganda."