Õiguskantsler Allar Jõks ning Ülle Aaskivi postuumselt pälvisid täna Avatud Eesti Fondi poolt antava 2007. aasta Koosmeele auhinna, vahendab fond. Tänaseks lahkunud Ülle Aaskivi auhinnad võttis vastu poeg Urmas Aaskivi.

Avatud Eesti Fondi nõukogu esimees Andres Kasekamp ütles avasõnavõtus, et 2006. aasta oli kodanikuühiskonna taasärkamise aasta, viidates Ülle Aaskivi esinemisele riigikogu ees 28. augustil.

“Mul on hea meel olla laureaat üheskoos Ülle Aaskiviga,” ütles õiguskantsler Allar Jõks auhinda vastu võttes. “Viibisin 28. augustil riigikogu saalis ning nägin lähedalt seda häbitunnet, mis oli riigikogu liikmete silmis peale Aaskivi kõnelemist. Selles seisnebki kodanikuühiskonna tugevus kui inimene, kes pole võimupositsioonil, suudab panna võimulolijad aru andma,” lisas Jõks.

Jõksi sõnul peaks Eesti võtma eesmärgiks jõuda maailma 5 demokraatlikuma riigi hulka. “Õiguskantslerina on mul piinlik lugeda ajakirja Economist demokraatiaindeksit, milles Eesti on 33. kohal. Eestit peetakse puuduliku demokraatiaga riigiks just seetõttu, et kodanikuühiskond on veel nõrk. Nii ei olnud meie kodanikuühiskonnal veel piisavalt jõudu, et peatada Sakala keskust lammutanud ekskavaatorid – kuid ma usun, et teist säärast üritust enam ei tule.”