Eesti Päevaleht küsis Brüsselis, mis hinde paneks Barroso Siim Kallase tööle voliniku ja komisjoni asepresidendina. „Kui pean Kallase tööle hinde panema, siis ütleksin, et see on esmaklassiline,” ütles Barroso, valgustades ühtlasi esmakordselt neli ja pool aastat tagasi tehtud otsuse tagamaid.

„See oli riskantne otsus, sest ma ei teadnud Kallast nii hästi, et paluda tal olla asepresident. Asepresidentide ametikohti on vähe. Mõned küsisid mult: miks võtate kellegi Eestist asepresidendiks? On ju teisi palju mõjukamaid riike, kel pole asepresidendi kohta,” kirjeldas ta kulisside taga toimunut. „Ma ütlesin, et siin ei esinda inimesed liikmesriike, kuid on oluline, et meil on üks asepresident uuest liikmesriigist, kes samal ajal tuleks suhteliselt väiksest liikmesriigist.” Barroso sõnul langes liisk Kallase kasuks pärast temaga vestlemist, mis tõestas presidendile tema põhjalikku lähenemist küsimuste lahendamisele. Barroso kinnitas, et ehkki Kallase komisjoni siseküsimustele suunatud töö ei pruugi alati avalikkusele näha olla, on ta seda teinud suurepäraselt. „Ilma haldusasjade korras olemiseta ei saaks Euroopa Komisjon lihtsalt hakkama.”

Päevaleht uuris Barrosolt lisaks, kuidas on Kallas kogu komisjoni saavutustesse panustanud. „Esiteks on ta saavutanud uutest liikmesriikidest pärit ametnike integreerimise. See on oluline, sest ma tahan, et komisjoni kultuur peegeldaks uut ja laienenud Euroopat. Siim on selles valdkonnas väga aktiivne olnud,” sõnas president.

Teiseks tõi Barroso välja läbipaistvuse suurendamise. „Tema töö on ses suhtes hea näide nii-öelda põhjamaade kultuuritavast. Euroopa Komisjonil on läbipaistvuse osas väga kõrged standardid. Siim Kallas pole neid standardeid mitte ainult hästi hoidnud, vaid ka tõstnud,” lisas ta.

„Ma tahaksin, et eesti rahvas teaks veel üht asja. Komisjoni istungeil ei looda volinikud ainult oma portfellile, vaid ka teistele. Kallase panus üldistesse debattidesse istungitel on väga suur,” tunnustas Barroso Eesti volinikku. „Ma ei ütle seda selleks, et viisakas olla. See on tõsine hinnang, kui ma ütlen, et Kallas on esmaklassiline komisjoni liige.”

Loe homsest Eesti Päevalehest ka pikemat eksklusiivintervjuud Euroopa Komisjoni presidendiga.