26. novembrist alates müüb jõulupuid aianduskeskus Hortes Laagris. Keskuse kuused on pärit Taanist ja maksavad umbes 10–15 protsenti rohkem kui eelmisel aastal.

Hortese väliala müügijuhi Riho Sepa kinnitusel oli esimene koorem kahe ja poole treileri suurune ja okaspuid müüb ettevõte niikaua, kuni neid jätkub. Müügil on meetri kuni 125 sentimeetri pikkused ning 275 sentimeetri kuni kolme meetri pikkused kuused hinnaga 150 kuni 550 krooni. Nulu saab kätte 330–3000 krooni eest.

Oma jõulupuude müügiplats Tallinnas on Nurmiko aianduskeskusel, kes müüb kuuski kolmandat nädalat. Klienditeenindaja Õie Sõõrumaa kinnitusel on keskuses pidevalt järjekord ja keskmiselt läheb kakskümmend puud päevas. “Hinnad on tunduvamalt odavamad kui eelmisel aastal,” kinnitas ta.

Nurmiko müüb jõulupuid veel näiteks 23. detsembrini Viru keskuse teisel korrusel. Seal müüdavad puud on väikesed, 80–100 sentimeetri pikkused harilikud, ja 50–60 sentimeetri pikkused Kanada kuused, mis on kõik Eestis kasvatatud.

Rohelise mõtteviisiga

Kuusemüüja Pille Ungersoni sõnul on ostjatele tihtipeale üllatus see, et pisipuid saab osta poti sees ja koos juurepalliga. “Sellise kuuse ostjal on roheline mõtteviis. Pole ju mõtet kuuske raiuda, kui saab elusa puu, mille võib pärast jõule aeda või rõdule istutada või tõsta,” rääkis Ungerson. “Eriti hästi läheb Eesti kuusk, puid saab tellida ka suuremaid, kuid siis saab selle kätte Laki tänavalt.” Kaubanduskeskuse harilik, potis kasvav kuusk maksab 170, Kanada kuusk 225 krooni.

Samas on võimalik riigimetsast ka ise endale sobiv jõulupuu koju tuua. RMK kommunikatsiooniosakonna juhataja Elina Kinki kinnitusel on jõulupuu toomine väga populaarne. “Sellest, et ise kuuse järele minna, on saanud mõnus traditsioon. Paljud firmad võtavad isegi töötajad kokku ja veedavad ühe päeva jõulukuuske otsides ja lõõgastudes,” rääkis Kink.

Puu toomiseks tuleb pöörduda lähimasse RMK metskonda, kust saab kuuse eest tasudes müüja andmetega arve-maksekviitungi, mis on puukese transportimisel oma autoga selle valdamise seaduslikkuse tõendus. Seda võib küsida maanteel keskkonnainspektor.

Kuuske kviitungita metsast tuua ei tohi, küll aga võib küsimata riigimetsast koju tuua dekoratiivoksi. Kuuse hind ette näidatud kohas ise raiudes on 40–125 krooni, millele lisandub käibemaks.

Jõulupuu hoidmine nõuab hoolt

•• Riigimetskonnad jõulukuuskede kasvatamisega eraldi ei tegele, mistõttu sobiva puu leidmiseks tuleb vaeva näha.

•• Vana metsa all varjus tihedalt koos kasvavad puud on hõredad ja võivad toas tunduda raagus rootsudena. Nägusad kuused kasvavad metsasihtidel ja kraavipervedel, kus valgustingimused on paremad.

•• Jõulupuu värskust saab ise kontrollida, selleks tuleb tõmmata puuoks õrnalt sõrmede vahelt läbi. Kui puu on värske, jääb pihku vaid mõni üksik okas. Võib ka puud raputada ning kui ainult mõned okkad maha kukuvad, viitab seegi tervele puule. On päris loomulik, kui puu keskelt pudeneb mõni pruun okas.

•• Kui enne ehtimist on vaja kuuske mõnda aega hoida, tuleb seda teha jahedas kohas, näiteks rõdul või garaaÏis, et soojus ei jõuaks puud kahjustada enne ehtima asumist.

•• Kuusejalg peab olema kogu aeg vees, sest kuivale jäädes moodustub kuuse alla kuivanud mahlast kork ning puu ei võta enam vett sisse ka siis, kui veenõu uuesti veega täita. Viimasel juhul peab võtma puu jala seest välja ja tüve nelja sentimeetri võrra lühemaks lõikama.