Eile riigikogu liikmetele ilusat jõuluaega soovimas käinud jõuluvana seekord neid ei noominud, küll lubas aga endale kingitusi jagades poliitilisi teravusi.

Sarnaselt poliitikutega mõlguvad ka Hannes Võrno häälega jõulumehe mõtetes lähenevad parlamendivalimised. Esimesena kingi järel käinud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Ivari Padar sai ehtsa, jahimeeste seas hinnatud peibutuspardi.

“Peibutusparte on teil lähenevate valimiste eel kõige rohkem vaja, niisuguseid jutte olen ma kuulnud,” osutas jõuluvana asjaolule, et märtsivalimistel kandideerivad ka kõik kolm sotsist europarlamendi liiget.

Veel suurema aplausi ja naeru teenis ta Keskerakonna fraktsioonile ja selle esimehele Ain Seppikule punaseid ketse üle andes. “Teid on ikka süüdistatud idasuunalises liikumises. Mul on seepärast kaasas Ida-Hiina ketsid,” põhjendas jõuluvana. “Need on sellepärast teile – olen lugenud ja vaadanud neid gallupeid –, et te hakkate oravatest maha jääma. Nüüd on kaks varianti, kas hakkame trenni tegema või lihtsalt jalatseid vahetama, et mugavamalt liikuda,” ei olnud ta ka valimisedu soovides kitsi.

Tagasihoidlikuma kingituse ehk lehmakujulise hoiupõrsaga tuli lahkuda Isamaa ja Res Publica Liidu kaasesimeestel Tõnis Lukasel ja Taavi Veskimäel. “Taavi- ja Tõnis-poiss, tulge siia! Teie olete öelnud, et õnn ei ole rahas. Olge head, pange see kahepeale kogutud raha siia sisse ja vaadake, kui kaua te nüüd ilma hakkama saate,” oli jõuluvana sõnum ühendparteilastele.

Kott sibulat rahvaliitlastele

Koti sibulat tõi jõulumees rahvaliitlastele, kellele lõppev aasta oli presidendivalimiste kaotamise ja erakonna esimeest Villu Reiljanit tabanud maavahetusskandaali tõttu eriti katsumuste- ja pisaraterohke.

“Te saate neid aastavahetusel hakkida ja harjuda sellega, et sibul võtabki pisara silma,” soovitas jõuluvana. “Siinsamas majas pidi olema üks päris kuri inimene – Sibul, kes kiusab Rahvaliitu nii, et kohe valus on sellest lugeda,” osutas ta veel riigikogu kantselei direktorile ja vabariigi valimiskomisjoni esimehele Heiki Sibulale.

Väike mõru pill tuli aasta viimasel istungil alla neelata ka reformierakondlastel. Elegantsetes valgetes kinnastes ja rüüs jõulumees meenutas, et Reformierakonna puhul on tegu parteiga, kus on juba neljalt mehelt saadikupuutumatus ära võetud. (Heiki Kranich, Siim Kallas, Margus Hanson ja Jaanus Tamkivi – toim).

Jõuluvana erilise lemmikuna pälvis binokli Liina Tõnisson, kes ainsa riigikogu liikmena ei kuulu erakonda. Nopri talu peremeest ja meiereiomanikku Tiit Niilot õnnistati eile nüüdseks defitsiitseks muutunud K-kohukesega.

Kõik saadikud võivad aga jõuludele vastu minna helkuri omanikena, sest “presidendil ei jätku võib-olla kõigile ordeneid”.