Täna annab jõuluvana riigikogu ja valitsuse liikmetele ning presidendile üle jõulupakid, mis sisaldavad Eesti Antarktika-ekspeditsiooni meeldetuletavaid materjale.

Kõik riigikogu ja valitsuse liikmed ning president Toomas Hendrik Ilves saavad kingituse, mis sisaldab Eesti Entsüklopeediakirjastuses ilmunud tõlkeraamatut Antarktika, milles on ülitäpselt märgitud ka Eesti tulevase uurimisjaama asukoht. Pakis on ka jõulusõnum, mille on aidanud koostada tuntud teleajakirjanik Mati Talvik. Tegemist on DVD-ga, millele on salvestatud Talviku telesaade “Projekt EI” Eesti Antarktika-ekspeditsioonist.

Riigikogus annab parlamendiliikmetele tähendusrikka kingituse riigikogu roheliste fraktsiooni liige, tuntud hülgeuurija Mart Jüssi.

Ekspeditsiooni üks korraldaja Mart Saarso rõhutas, et Antarktika-üritus on sisepoliitiliselt neutraalne ega ole seotud ühegi parteiga. Saarso sõnul on korraldajate soov juhtida poliitikute tähelepanu Eesti esimese polaarjaama vajalikkusele. “Oleme seda asja aktiivselt ajanud alates 2000. aastast, kuid kahjuks pole kõik läinud nii, nagu me soovinuks. Ometi eksisteerivad mõisted globaalne kliima ja keskkonnajulgeolek. Kui tahame olla üks maailma riikidest, siis peame ka meie siin sõna sekka ütlema,” tõdes Saarso.

Seitse aastat ettevalmistusi

“On tagumine aeg see asi käima lükata, sest muidu laseme käest selle, mida eestlased on pool sajandit lõunamandril teinud. Samuti kaotame lõunamandril oma positsiooni välispoliitiliselt,” nentis Saarso.

Ekspeditsiooni ettevalmistusega alustati 2000. aastal. 17. mail 2001 sai Eesti Antarktika lepingu liikmesriigiks. Lepingule kirjutas alla toonane välisminister Toomas Hendrik Ilves.

Nimelt on Antarktika kuulutatud demilitariseeritud rahvusvahelise teadusliku uurimistöö objektiks ja kõik territoriaalsed nõudmised on külmutatud. Hääleõiguse Antarktika lepingu süsteemis saab endale taotleda riik, kes on näidanud üles huvi Antarktikas tegutsemise vastu, avades seal oma uurimisjaama või lähetades ekspeditsioone.