Eelmisel nädalal avaldati Emori järjekordse küsitluse tulemused, mis näitasid Reformierakonna suurt edumaad konkurentide ees, rääkis Juhan Kivirähk Vikerraadio päevakommentaaris, mida saab kuulata siin.

Meedias selle küsitluse tulemuste põhjal avaldatud lugude pealkirjades jäi kõlama väide, et Reformierakonna toetajate hulk ühiskonnas kasvab. Tõepoolest, septembris oli Reformerakonnal toetajaid 38 protsenti, oktoobris aga juba 41. Kolmeprotsendiline kasv näib olevat ilmselge. Paraku on aga sotsioloogilistes küsitlustes nii, et elanikkonna mudeli ehk valimi küsitlemisel saadud tulemusi võib kogu ühiskonnale laiendada vaid teatud tõenäosusega, arvestades statistilist viga.

Käesoleval juhul annab statistika eksimise piirideks pluss-miinus neli protsenti. Ükskõik kui väga tulemuste esitlejale ei meeldiks see fakt, et Reformierakond muutub järjest populaarsemaks, tuleb antud juhul selle partei toetuse kolmeprotsendiline kasv tunnistada statistiliselt ebaoluliseks. Sest statistilises mõttes septembrikuine 38 protsenti oktoobrikuisest 41st ei erine. Muide, täpselt samadel põhjustel ei ole meil alust rääkida ka sotsiaaldemokraatide toetuse kasvust septembrikuiselt kaheksalt protsendilt kümnele protsendile oktoobris.

Kuna Emor arvutab erakonna toetused vaid nende vastajate kohta, kellel on erakondlik eelistus olemas, siis tõusis Reformierakonna toetus mitte tema poolt hääletajate hulga kasvu tõttu, vaid seetõttu, et eelistust omavaid valijaid jäi lihtsalt vähemaks. Kui septembris ei osanud oma eelistust öelda 35%, siis oktoobris juba 39% kodanikest. Kuna number, mille suhtes protsent leiti, oli väiksem kui eelmisel kuul, andiski see kolmeprotsendilise tõusu. Kui teha väike arvutus ning vaadata, kui suur on Reformierakonna toetajate osakaal kogu valijaskonnas, saame nii septembris kui ka oktoobris 25 protsenti toetajaid.

Kahtlemata on see suurepärane saavutus, millest tasub ajalehtedes suurte pealkirjadega teada anda. On ju oravapartei toetus sama suur kui kahel paremuselt järgmisel erakonnal - Keskerakonnal ning Isamaa ja Res Publica Liidul kokku. Kuid uuringutulemusi esitledes ausaks jäädes oleks olnud õigem rõhutada, et valmiseelistusi omavate kodanike arv pidevalt väheneb.