Eesti Kontserdi direktor Aivar Mäe, kes alles oktoobri alguses valiti Eesti Kontserdi eesotsas jätkama veel viieks aastaks, lubas Rahvusooper Estonia pakkumist tõsiselt kaaluda. „Läksime ühise tandemina koos Tõnu Kaljustega, kellest oleks võinud saada järgmine loovjuht. Nõukogu eilse otsusega on minu partneriks nüüd Arvo Volmer ja see on minu jaoks uus situatsioon,” tõdes Mäe.

Mäe ning Volmer on koos töötanud varemgi, näiteks tosin aastat tagasi Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris. „Olime toona noored ja vihased mehed! Ütleme nii, et omasime erinevates küsimustes mõlemad oma seisukohta. Sellest on aega möödunud ja olukord teine,” vastas Mäe küsimusele võimaliku koostöö sujumise kohta.

Volmeri hinnangul vajab teater juhiks tugevat isiksust. „Seda Aivar Mäe kahtlemata on,” märkis ta. “Kas ja kuidas me koos võiksime jätkata, on veel vara öelda,” ütles Volmer.

Rahvusooperi kauaaegse juhi Paul Himma sõnul ei jäänud tal muud üle kui rahvusooperi nõukogu valikuotsusega nõustuda. „Mis minust edaspidi saab, ei oska veel öelda,” sõnas ta.

Nõukogu esimehe ning Estonia teatri audirigendi Eri Klasi sõnul on raudse käega juhti lihtne leida, kuid teater vajab ka andekat juhti. „Tahan rõhutada, et Himma on väga väärtuslik ning suurte kogemustega juht, kuid 14 aastat on piisavalt pikk aeg selleks, et võiks toimuda verevahetus,” ütles Klas. Teiseks töötavad Klasi sõnul rahvusooperis õlg õla kõrval ka suured isiksused, kellega uuel juhil peab olema oskus toime tulla. „Paul Himma on suutnud rahulikuks jääda ka väga keerulistel aegadel, samamoodi peab omavahel kujunema Mäe ning loominguliselt võimeka Volmeri vaheline keemia, egode küsimus tuleb suuta seljataha jätta,” leidis maestro.

Uue ooperisaali ehitus

Himma arvates võiks uus juht kätte võtta ka uue maja ehituse. „Mitu aastat on valmis arhitekt Peep Jänese eskiisprojekt Estonia teatri kõrvalhoonele. 2013. aastal, mil täitub sajand Estonia teatri- ja kontserdimaja pidulikust avamisest, võiks asetada hoonele nurgakivi,” arvas ta. Uue ooperisaali ehituse idee teostamist kinnitas ka Mäe. „Algselt draamasaaliks ehitatud saalis ei ole võimalik teha säärast väga head suurt ooperit, nagu me sooviksime,” leidis Mäe, kes puhus 2004. aastal elu sisse ka Peterburi Jaani kiriku taastamise projektile.

Rahvusooperi uus tegevdirektor ning kunstiline juht peaksid selguma 17. novembril.

Eesti Kontserdi ja Estonia liitmine

•• Kui Aivar Mäe 2003. aastal rahvusooperi juhiks kandideeris, moodustas osa tema visioonist Eesti Kontserdi ning rahvus­ooper Estonia ühendamine.

•• Nüüdseks on Mäe oma sei­sukohta korrigeerinud. „Kindlasti ei ole see enam üks minu prioriteete,” ütles ta.

•• Sama meelt on ka maestro Eri Klas. „Selle liitmise poolt ma ei ole. Vaja on küll uusi ja häid tuuli, kuid kindlasti mitte tormi vee­klaasis,” ütles ta. Üksmeelselt on liitmise vastu ka rahvusooperi praegune juht Paul Himma ning kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles.

•• Suklese sõnul võib tulevikus arutada Eesti Kontserdi ning rahvusooper Estonia ühes hoo­nes asuvate saalide ühendamist, institutsioonide liitmise kantsler välistas. „Inimesed liiguvad asutuste vahel, mitte vastupidi,” ütles kantsler.