Kolmapäeval avastas majaelanikke esindav aktivist, kes ei soovi tuttavate pärast oma nime leheveergudel näha, et kaevajad ohustavad Lembitu pargis kasvava kase juuri.

“Iga puud peab ju hoidma ja kaitsma. Kesklinnas, kus puul on kulla hind, ei tohi niisugust vandaalitsemist lubada,” pahandas proua.

Linna keskkonnateenistuse direktor Tarmo Pauklin ütles, et Lembitu pargi elektrisüsteemi rajamisel on ehitajad kohustatud arvestama tüüpnõuet, mille kohaselt lähemal kui kahe meetri kaugusel puutüvest tuleb kaevata käsitsi.

“See ei tähenda, et juured tuleks käsitsi läbi kaevata, vaid kaevata tuleb ettevaatlikult,” sõnas ta.

Reedel kaevamist vaatamas käinud Pauklin kinnitas, et ei leidnud eest midagi kohutavat. “Park on paras songermaa küll, aga praegusel ajal, kui pinnas pehme, jäävad ikka jäljed,” nentis ta.

“Puudest on kaevatud parajal kaugusel ja tüve ligidal on ilmselt kaevatud käsitsi. Pinnal on näha katkisi peenikesi juuri, aga peajuured paistsid olevat terved.”

Songermaad oli oodata

Pargis kummikuteta jalutamine osutus segi pööratud pinnase tõttu keeruliseks.

Siin-seal olid ehitajad purustanud puude juuri, kriimustanud tüvesid ja murdnud peenikesi puuoksi.

Keskkonnateenistuse juhi sõnul on Lembitu tänava otsa puude pärast muretsev linnakodanik keskkonnateenistusse korduvalt helistanud.

“See on tore, et inimesed mures on. Kutsuks ka teisi meile teatama, kui kuskil puid maha võetakse. Aga enne oleks hea vaadata raielubade andmebaasist järele, kas tööks on luba,” juhendas ta.

Raielubade andmebaasi aadress internetis on www.tallinn.ee/keskkond/andmebaasid/raie/open_raie.php

Pauklin soovitab otsida raieluba väljastamisaja, mitte kehtivusaja järgi, nagu süsteem ette paneb.

Lambid süttivad detsembris

•• Osaühing ABV Projekt alustas Lembitu pargi valgustuse rajamist kolm nädalat tagasi ja lõpetab 10. detsembriks. Koos järgmisel aastal rajatava Lauteri ja Lembitu tänava valgustusega maksab töö ligi 800 000 krooni.

•• Kesklinna vanema Keit Pentuse hinnangul teevad 43 valgustit nii pargi kui ka kogu sealse kandi üksjagu turvalisemaks. Et pargi kõrval asub välisministeerium, on projekt linnaosavanema hinnangul eriti oluline. “Kottpime park pole Eestile just parim visiitkaart,” leidis Pentus.

•• Linnahaljastuse arengukava järgi on Lembitu park keskmise ökoloogilise väärtusega kultuurpuistu. Tallinna lahe ja Ülemiste järve vahel asuvasse rohelisse radiaali jäävad lisaks Lembitu pargile Kanuti aed, Tammsaare park, Tiigiveski ja Poolamägi ning Ülemiste järve põhjakalda mets. Tugevalt saastatud õhuga piirkonnas on haljasaladel korvamatu väärtus õhu puhastajate ja müra kahandajatena, nendib üldplaneering.