Eesti reservohvitseride kogu (EROK) saatis möödunud nädala lõpul Tallinna linnavalitsusele kirja, milles teatab, et on otsustanud peatada Eesti iseseisvuse järjepidevuse hoidjate monumendi rajamise Islandi väljakule.
2006. aastal korraldatud konkursil valiti võidutööks klaaspaneelidest taies nimega „Murtud müür“.

Kaua küpsenud ja juba ehitusloagi saanud plaan valmimiseni ei jõua, sest EROK teatab oma kirjas, et otsustas ehituse peatatada „võttes arvesse Vabadussõja mälestussamba materjalivalikuga esilekerkinud probleeme.“

„Meil on teatud kahtlusi, et kui 100 miljonit maksnud monumendiga on raskusi, siis mis saab mitu korda õhema rahakoti puhul. Vabaduse väljaku asi on meid teinud nii murelikuks ja kui tuleks teine niisugune asi ja hakkaks samasuguse jandiga edasi minema, oleks küll naerualuse maine garanteeritud,“ ütles EROKi vanematekogu liige Heino Piirsalu. „Püha asi ei saa läbi vaeva ja alanduse sündida,“ toetas Piirsalu avaldust ka EROKi esimees kaptemajor Toomas Peek.

Annetajad saavad raha tagasi

EROK soovib nüüd linna esindajatega kohtuda, et arutada, mida edasi teha. Ohvitserid monumendi rajamisest loobuda ei taha ja kaaluksid meeleldi 2006. aasta konkursil teise ja kolmanda koha saavutanud töid.
„Toona teise koha saanud töö kujutas Ernst Jaaksonit ja metsavendi monumendi eri otstes, kandes ideed sidemest metsavendadest kuni iseseisvuse taastamiseni,“ tutvustas Piirsalu üht võimalikku kavandit.

Millal monumendile uus kavand valitakse ja kuna võiks taies valmida, Piirsalu veel öelda ei osanud.

Klaasmonumendi „Murtud müür“ rajamisele panid oma õla alla ka 32 eraisikut, kes annetasid klaasmüüri jaoks kokku üle 71 000 krooni. „Kõik annetajad saavad oma raha selle nädala jooksul tagasi,“ lubas Heino Piirsalu. „Kui nad on annetanud selle summa ühe monumendi jaoks, aga meie rajame teistsuguse, siis on see ebaeetiline. Kui nad tahavad, saavad hiljem uuesti annetada,“ lisas ta lõpetuseks.

Islandi väljakule kavandatud „Murtud müüri“ eelarve on praeguse seisuga orienteeruvalt 4-8 miljonit, millest ühe miljoni moodustab vundament.