Elu on seni lausa paradiis, kuni avastate, et teie kodu on omaks tunnistanud prussakad. Olmeparasiitidest on just prussakad Eestis kõige enam levinud. Tegemist on putukatega, kes kohanevad kiiresti inimese elutingimustega.

Privaat-Chemikal müügikonsultandi Heiki Kruusalu sõnul elavad prussakad meie maal juba üle 350 miljoni aasta. "Need putukad on võimelised taluma radiatsiooni ega reageeri kantserogeensetele ainetele. Kui keegi üldse elaks üle aatomikatastroofi, oleks see prussakas," väidab Kruusalu. "Iga nelja kuu järel jääb prussakas raskejalgseks ja kingib maailmale umbes 50 last."

Prussakad rändavad ühest kodust teise

Eelkõige armastavad need pikavuntsilised putukad sooja ja niiskust. Kõige sagedamini võib neid märgata keskküttetorude ja kraanikausi lähedal.

Tervisekaitseinspektsiooni vanemspetsialisti Jaan Märtini sõnul on soodustanud prussaka levikut ebaterve mõtlemisviis majade ehitamisel ja lohakad ehitustööd. Tõestust väitele annavad paneelmajades elavate inimeste kaebused. Majades, mis ei ole korralikult ehitatud, kanduvad prussakad pragude ja soojustrasside kaudu ühest korterist teise.

"Pruugib vaid ühel inimesel need kutsumata külalised korterisse tuua, kui nad ongi juba terve maja vallutanud," tõdeb Jaan Märtin, kelle sõnul on prussakatest vabanemine ülemaailmne probleem.

Inimese võitluse prussakatega teeb raskeks nende putukate suur liikuvus.

Paljud on kurtnud, et korteris tehti desinfektsioon, kuid putukad pole kuhugi kadunud. "Suures majas üksnes ühes korteris tõrjet tehes peletatakse putukad vaid lühikeseks ajaks eemale, peagi on nad tagasi," räägib Jaan Märtin. "Sellepärast tuleb teha tõrje terves majas."

Heiki Kruusalu soovitab alustada prussakatõrjet puhtuse hoidmisest. Pingutage üle toruliited, kraanid. Tühjendage prügikorv iga päev, tihendage põrandaliistude vahed silikooniga ja hoidke toiduained suletud nõudes. "Alles seejärel võtke appi keemilised vahendid," ütleb Kruusalu.

Tõrjevahendid on mürgised

Jaan Märtini sõnul on vahendeid, millega prussakaid tõrjuda, tervisekaitseametis registreeritud 113. Igal neist on kirjas eestikeelne kasutamisõpetus, toimeained, ettevaatusabinõud. "Kui selline info tootel puudub, peaks inimene kohe pöörduma tarbijakaitsesse," ütleb Märtin.

Jaan Märtin soovitab kauplusest tõrjevahendit ostes arvestada, et tegemist on siiski mürgiga. Aerosooliga mürgitamise ajaks tuleb korterist eemaldada lapsed ja koduloomad.

Märteni sõnul võivad prussakad muutuda mõne mürgi suhtes koguni immuunseks. "Kui üks vahend ei aita, tuleb proovida teist," soovitab ta.

Prussaka liimipüünised on Märtini sõnul kõige ohutumad vahendid, kuid nendega ei suudeta putukate arvu märkimisväärselt piirata. Odavaima tõrjevahendi saab aga, kui kodus ise kokku segada booraks ja munakollane ning selle seguga prussakaid toita.

Suurematesse hoonetesse ja ettevõtetesse on kasulikum kohale kutsuda putukatõrjet tegevad firmad.