Tallinna sõnul oli põllumajandusülikoolist fütopatoloogilise uuringu tellimine plaanis juba ammu, kuid oodata tuli puude lehteminekut.

"Nüüd märtsis leppisime kokku, et tellime uuringu nii Estonia teatri ees olevatele puudele, Vabaduse väljaku noortele puudele kui ka Kaarli puiestee puudele," ütles linnaaednik.

Kordusuuringu kavatseb linnavalitsus tellida ka Helsingi linnaaedniku alluvuses töötavatelt puu-uurijatelt, kes käisid Kaarli puiestee allee pärnade sisemust eriliste aparaatidega uurimas viis aastat tagasi. "Huvitav oleks näha, kuidas olukord on muutunud," leidis Tallinn.

Senistest pärnade uurimistest linnaaedniku sõnul ei piisa. "Fütopatoloogilist uuringut oli niikuinii vaja ja botaanikaaias fütopatoloogi pole. Kordusuuringu teema tõusis üles tänu probleemidele ja Eestis sellist aparatuuri pole," selgitas linnaaednik.

Kui palju täiendavad uuringud maksavad, pole tänaseks teada. "Tartu uuring maksab mõned tuhanded, kümnetesse tuhandetesse isegi ei ulatu. Soomest oleme samuti pakkumise küsinud, aga nad veel selgitavad palju maksab aparatuuri ülevedu," rääkis linnaaednik.