Peajagu teistest üle

Need olid tänavuse koosmeele preemia märksõnad: tõrjutus, vaesus, õiglus, ajalooline õiglus ja just ühiskonna valupunktid. Nii teemasid lapates ja arutades jäid need kaks naist meil teistest peajagu üle.

Kadri Ibruse artiklid kasvatavad ühiskonna õiglustunnet. Tema uuriv ajakirjandus on selles mõttes väga tänuväärne, et ta on aidanud jõuda alati juurteni ja nende puudujääkideni, mis meie haldus-, õigus- ja sotsiaalsüsteemis eksisteerivad. Kadri on näidanud meie süsteemide jõuetust ja teinekord ka käegalöömist.

Imbi Paju grandioosne ajalookäsitluste alane tegevus on raputanud nii eestlasi, venelasi kui ka soomlasi. Ta on andnud meie vene noortele julgust rääkida asjadest õigete nimedega ja aidanud neil küsida õigeid küsimusi, ka võib-olla õpetajatelt ja oma vanematelt. Imbi on Eestis andnud julgust juurde ja sellega tekitanud juurde rohkem ühtsust. Ta on ka aidanud meie ülelahenaabreid oma ajaloo mõistmisel, mis on suur töö ühe väikese naise kohta.

Avatud Eesti Fondi juht Mall Hellam andis eile Tallinnas fondi 15. koosmeele auhinna Eesti Päevalehe ajakirjanikule Kadri Ibrusele ning sõltumatule ajakirjanikule, kirjanikule ja filmitegijale Imbi Pajule.

Auhinnaga avaldab AEF lugupidamist neile, kes on oma tegevusega aidanud kaasa avatud ühiskonna kujunemisele nii Eestis kui ka mujal, samuti Eestis elavate inimeste üksteisemõistmisele ja ühise tuleviku Eesti ehitamisele.