Kadrina vallas koguti kuussada allkirja, et protestida ärimees Toshio Kawabe kinnisvaraprojekti vastu, mis näeb ette paarikümne elanikuga Hõbeda küla ligidusse Jaapani pensionäridele 123 majaga elurajooni rajamist.

“Piirkonna looduslik keskkond on liigirikas, ainulaadne ja haavatav: siin leidub arvukalt karstialasid, allikaid, allikasoid ja looduskaitseobjekte ning maapinnalähedane põhjavesi on looduslikult kaitsmata,” seisab kirjas, mis lähetati keskkonnaministeeriumile, looduskaitseorganisatsioonidele ja omavalitsustele.

Juuni alguses teatas Kawabe oma esindaja Erja Järvise vahendusel: “Kui kohalikud elanikud ei taha, siis ta ei tee Kadrina vallas midagi. Lõpetab oma tegevuse ja läheb Jaapanisse tagasi.”

Nüüd seab Järvis aga kuuesajast protestiallkirjast rääkides kahtluse alla nende kogumise metoodika: “On kuulda, et miski habemik käinud inimesi hirmutamas,” ütles ta. “Vägisi ei hakka me midagi tegema, meile on tulnud väga palju pakkumisi kinnisvara arendamiseks ka Saaremaal,” lisas Järvis.

Uus planeering koostamisel

Nüüd, mil Toshio Kawabe suhteid avalikkusega vahendab suhtekorraldusfirma Corpore, annab Kawabe teada: “Loodusliku elukeskkonna säilitamine on minu peaeesmärk. Uus detail-planeering on koostamisel ja selle keskkonnamõjud hindamisel.” Ta lisab: “Minu eesmärk ei ole rajada mitte ainult välismaalaste puhkepiirkonda, vaid luua kvaliteetseid vaba aja veetmise võimalusi ka kohalikele.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Agnes Jürgens nentis vastuseks kadrinlaste murele, et ministeerium toetab seisukohta mitte kinnitada detailplaneeringu eskiislahendust, sest kinnistul asub vääriselupaik ning tegemist on eripärase elukeskkonnaga, kus kasvab haruldasi sambla- ja taimeliike.