Alates aastast 2001 tegutsenud kohaliku saunaklubi aktivistid leppisid „Minu Eesti“ korraldajatega kokku, et kuna õhtune aeg on sauna minekuks kõige paslikum, alustatakse ühismõtlemist koos kõva leiliga ja matsuva vihaga juba 30. aprilli õhtuhakul. Kuid pole võimatu, et viimased talgulised lahkuvad saunast alles sel õigel talgupäeval 1. mail.

Kadrina sauna mõttetalgute põhiteema on, kuidas muuta külasaun küla vaimuelu üheks keskuseks. „Olen meie iganädalaste ühisjuurdlemiste kogemuste najal pannud kokku seitse olulist punkti, mis aitaksid taastada sauna rolli külaühiskonnas, need arutlusele panengi,“ ütles talgujuht ja kojavanem, Eesti Päevalehe ajakirjanik Rein Sikk.

„Näiteks arutame läbi ja soovitame teistelegi taasavada igas Eestimaa vallas vähemasti ühe avaliku külasauna ning sinna asutada mittetulundusühinguna kohalik saunaklubi. Rääkimata sellest, et kohalikel valimistel soovitame toetada vaid saunalembeseid kohalikke poliitikuid,“ rääkis eestvedaja.

30. aprilli pärastlõunaks oli end Kadrina sauna mõttetalgutele minekuks registreerinud ligi 30 huvilist, kelle hulgas on nii kohalikke omavalitustegelasi, õpetajaid, ärimehi, farmereid, kaupmehi jt. Osalejaid saabub ka mujalt Lääne-Viru maakonnast.

„Aga ka registreerimata tulijat tagasi ei saadeta,“ rõhutasid korraldajad, vabandades ette vaid selle pärast, et tegemist on meestesaunaga.